Američani so bili svetovni prvaki na prejšnjih dveh SP 2010 in 2014, imajo pa še tri srebrne in štiri bronaste medalje ter so najuspešnejša država v zgodovini.

Od leta 1982, ko so jih premagali Španci (99:109), Američani niso izgubili z dvomestno razliko, pred tokratnim porazom proti Franciji pa so imeli 24 zaporednih zmag na SP. Zadnji so jih leta 2006 v polfinalu ugnali Grki (101:95).

Francozi, ki imajo doslej na SP le eno odličje, leta 1954 so bili tretji, se bodo v polfinalu pomerili z Argentino. Slednji so postali prvi polfinalisti, ko si v torek premagali enega od glavnih favoritov za zlato medaljo, reprezentanco Srbije. Španci po zmagi nad Poljsko čakajo na zmagovalca obračuna med Avstralijo in Češko.

Tretji polfinalni obračun v Dongguanu je postregel z zanimivim dvobojem in presenetljivim razpletom, ki pa se je glede na sestavo ameriške vrste, ki je sicer z zgolj igralci iz NBA nastopila brez največjih zvezdnikov, napovedoval že od začetka prvenstva.

Američani so povedli s 5:2, kar je bilo njihovo največje vodstvo v prvem polčasu. Francozi so jim vrnili in že v prvi četrtini vodili s petimi koši razlike (27:22), v drugi pa je prednost narasla na osem točk. Začetek drugega polčasa so Američani začeli z zaostankom šestih točk.

Francija je nadaljevala z bolj učinkovito igro od tekmecev za +10 (51:41) v tretjem delu igre, ekipa ZDA pa je preobrnila izid ter v drugi minuti zadnje četrtine povedla za sedem točk (72:65). A je nato do konca dvoboja zadela le še sedem točk in Francija je slavila z desetimi koši prednosti.

Pri Franciji je bil najboljši strelec Evan Fornier z 22 točkami, Rudy Gobert je prišel do dvojnega dvojčka, 21 točk in 16 skokov, Nando De Colo je dodal 18 točk. Za ZDA je Donovan Mitchell zbral 29 točk, Marcus Smart 11, Kemba Walker pa 10.