Svetovno prvenstvo v košarki je postreglo s kar nekaj presenečenji. Največji favoritinji za zlato ZDA in Srbija se ne bosta pomerili v finalu, temveč, če bosta uspešni v četrtfinalu, že v polfinalu. Tista tretja reprezentanca, ki naj bi svetovni košarkarski vrh napadala iz ozadja, Grčija, pa v izločilnih bojih sploh ne bo nastopila. Zvezdnik Janis Antetokunmpo in soigralci bi namreč za napredovanje danes morali ugnati Češko z 12 točkami razlike, a jim to na koncu ni uspelo. Zmaga s sedmimi točkami v krogu, ki je nastal še z Brazilijo, ki je klonila proti ZDA, ni bila dovolj in napredovanja so se, znova presenetljivo, veselili Čehi. Jutri sta na sporedu že prva četrtfinalna obračuna. Ob 13. uri se bodo udarili Srbi in Argentinci, ob 15. uri pa Španci in Poljaki. Sredina para pa sta ZDA – Francija in Avstralija – Češka.

Potem ko je Janis Antetokunmpo osvojil naziv najkoristnejšega igralca (MVP) sezone v ligi NBA in razkril, da bo igral za reprezentanco na svetovnem prvenstvu, so Grki začeli sanjati o zlatu. Selektor Thanasis Skurtopulos je okoli njega sestavil močno zasedbo, ki je v pripravljalnem obdobju kazala spodbudne predstave. A na Kitajskem Grčiji ni uspelo stopnjevati forme. Prvi alarm je predstavljal poraz proti Braziliji, pa nato nemočna predstava proti ZDA. Tudi proti Češki se je Grčija mučila, sicer vodila skoraj celoten obračun, a na koncu slavila zmago s prenizko prednostjo sedmih točk.

Po napovedih bi moralo to biti prvenstvo Janisa Antetokunmpa, a izkazalo se je, da ima 24-letni Grk nigerijskih korenin še premalo izkušenj. Podobno kot celoten turnir se je tudi tokrat nemalokrat brezglavo zaletaval v češke branilce in svojemu moštvu povzročal več škode kot koristi. Zaključek tekme je s petimi osebnimi napakami spremljal s klopi, z zanj skromnim povprečjem 14,4 točke in 8,8 skoka na tekmo pa močno razočaral, podobno kot celotna grška reprezentanca. »Za naš neuspeh je ključen poraz proti Braziliji, ko smo odigrali najslabši polčas v zadnjih dveh letih. Žal mi je, saj vem, da smo razočarali številne navijače v domovini in tu na Kitajskem,« je z glavo zmajeval grški selektor Thanasis Skurtopulos.

Na jutrišnjih prvih dveh četrtfinalnih tekmah bo poslastica predvsem obračun med Srbijo in Argentino. Srbi so si z nenadejanim porazom proti Španiji otežili pot do želenega naslova prvaka. Že prva ovira bo visoka, saj Argentina pod vodstvom izkušenega veterana Luisa Scolaja, ki šteje 39 let in povprečno dosega po 17,4 točke in 7,8 skoka, še ni izgubila. »Argentina igra lepo in nevsakdanjo košarko z dvema lucidnima organizatorjema igre Campazzom in Laprovittolo. Scola je njihov vodja že dve desetletji, ob tem pa s klopi prihajajo v igro Deck, Brussino, Vildoza… Čaka nas težak preizkus, podoben tistemu proti Španiji,« pravi srbski selektor Aleksandar Đorđević. Osebna tragedija je danes doletela Vasilija Micića, saj mu je umrla mama. Kljub temu se je odločil, da ostane z reprezentanco na Kitajskem. Argentinski selektor Sergio Hernandez medtem Srbom sporoča, da so favoriti, a da se jih ne bojijo in da se bodo odločno podali v boj za polfinale. Na drugem četrtfinalnem obračunu jutrišnjega dne Poljsko čaka misija nemogoče proti Španiji.

Za razvrstitev od 17. do 32. mesta, skupina O: Japonska – Črna gora 65:80, Turčija – Nova Zelandija 101:102, vrstni red: Nova Zelandija 3-2, Turčija 2-3, Črna gora 1-4, Japonska 0-5, skupina P: Jordanija – Senegal 79:77, Nemčija – Kanada 82:76, vrstni red: Nemčija 3-2, Kanada 2-3, Jordanija 1-4, Senegal 0-5.