Srbija je na svetovnem prvenstvu v košarki delovala kot dobro naoljen stroj. Na prvih štirih tekmah je povozila Angolo, Filipine, Italijo in Portoriko. A prišla je Španija, ki je več kot očitno zamajala temelje izbrane vrste selektorja Aleksandra Đorđevića. Ta je opozarjal, da jih proti razigrani Argentini v četrtfinalu čaka zahtevno delo in ni se motil. Gavči so vodili praktično celoten obračun in s tem, ko so izločili morda celo največjega favorita za zlato, poskrbeli za senzacijo. V drugem današnjem obračunu je Španija pričakovano izločila Poljsko. Jutri sta na vrsti še preostala četrtfinalna para ZDA – Francija in Avstralija – Češka.

Prav neverjetno je, kako lahko ena tekma povsem spremeni potek tekmovanja. Srbija je po izjemnem pripravljalnem obdobju, v katerem je dobila vseh deset obračunov, letela tudi na Kitajskem in prve štiri tekme dobila s slabimi 41 točkami razlike. Toda slab dan proti Španiji je igralcem selektorja Aleksandra Đorđevića porušil samozavest. Na drugi strani so Argentinci po odličnih igrah in petih zaporednih zmagah kar prekipevali od odločnosti in razigranosti, kar se je poznalo tudi na parketu, saj jim je uspevalo marsikaj, kar jim sicer ne bi. Neugoden stil igre košarkarjev selektorja Sergia Hernandeza, v katerem je veliko tekanja, vtekavanja in »pick and rolla«, je Srbom prišel do živega.

Eden tistih, ki so pri evropskih podprvakih najbolj razočarali, je bil Nemanja Jokić. Center NBA-moštva Denver, ki je ob Janisu Antetokunmpu največji zvezdnik košarkarskega mundiala, je bil celotno prvenstvo precej živčen, skupaj z Grkom pa pustil na cedilu marsikaterega navijača. In še zanimivost: Argentina je prva reprezentanca, ki se je v 21. stoletju prebila v polfinale svetovnega prvenstva brez igralca iz lige NBA. »Zelo težak poraz za nas, ki boli. Zelo boli. Bili smo pod strahovitim pritiskom, ki ga nismo zdržali. Tekmo je odločil Facundo Campazzo, ki je imel v vsakem trenutku tekmo pod kontrolo,« je povedal skrušen Aleksandar Đorđević. Vedrejši Sergio Hernandez je izdal ključ do uspeha: »Srbija je imela veliko premoč v višini. Vedeli smo, da bodo dosegli okoli 90 točk, ker jih v raketi ne moremo zaustaviti. Če smo hoteli zmagati, smo mogli doseči blizu 100 točk. To nam je uspelo. Presrečen sem.«

Na današnjih četrtfinalnih obračunih sta favorita jasna. Proti Franciji so to ZDA, proti Češki pa Avstralija. »Francija nam je po načinu igre najbolj podobna na prvenstvu, zato moramo biti izjemno pozorni,« pravi košarkar ZDA Joe Harris. »Žene nas neverjetna želja po dokazovanju. Noro si želimo odličja. Čehe spoštujemo, a smo nabiti s samozavestjo,« pa sporoča center Avstralije Aaron Baynes.