Dva meseca po izdanem uporabnem dovoljenju za prvo fazo gradnje novega športnega objekta na Skalni kleti v Celju so tega tudi uradno predali v namen Nogometnemu klubu (NK) Celje, ki prav letos praznuje sto let delovanja. V njem so nogometaši dobili nove garderobe, svoj prostor so dobili tudi sodniki in delegati, novi so tribuna za obiskovalce in drugi tehnični prostori.

V drugi fazi bodo na podlagi gradbenega dovoljenja, izdanega pred letom dni, uredili fitnes, pisarne in prostore za fizioterapijo. Objekt je zgradilo podjetje Mika dom, ki je bilo na razpisu izbrano kot najugodnejši ponudnik, celjsko podjetje ZPO, ki objekt upravlja, pa je uspešno kandidiralo tudi na razpisu Fundacije za šport ter za letos in prihodnji dve leti prejelo 60.000 evrov nepovratnih sredstev. »Danes je izjemen dan za celjski nogomet, ki praznuje častitljivo obletnico. Vesel sem, ker je tudi danes nogomet še kako živ in vitalen, igralci pa dosegajo zavidljive rezultate,« je ob odprtju zbranim polaskal celjski župan Bojan Šrot. Obenem je pozval vse, da se udeležujejo tekem in s tem pomagajo klubu. »Vsak, ki se je kdaj ukvarjal s športom ali vodenjem kakšnega kluba, ve, da se v toliko letih skriva tudi zelo veliko odrekanja, trdega dela in treningov. Hkrati je to velika obveznost tudi za naprej. Sicer je Celje vedno imelo več klubov. V sezoni 1963/1964 so v prvi slovenski ligi igrali kar trije nogometni klubi iz Celja. Trenutno je aktiven tudi NK Šampion,« je spomnil Miloš Rovšnik, aktualni predsednik NK Celje.

Na božični dan ustanovili nogometni klub

Kdaj točno so se Celjani prvič srečali z nogometom, ni znano. Na strani NK Celje je zapisano, da so v mestu nogomet zagotovo igrali konec 19. stoletja, ko so mladci iz nacionalno razdvojenega Celja odhajali študirat v večja mesta takratne monarhije. Ko so se vračali domov, so z različnimi športnimi panogami okužili mlajše generacije. Nogomet so najprej igrali precej neorganizirano, največkrat na travnikih poleg celjskih šol. Prvi nogometni klub v Celju je bil nemški in njegovi člani so igrali na Skalni kleti. Na božični dan leta 1991 pa so ustanovili prvi slovenski nogometni klub v mestu – Športni klub Celje. Njihovo igrišče je nastalo v Glaziji. Prvo uradno tekmo so odigrali proti ljubljanski Iliriji in visoko izgubili.