Na zadnjem letošnjem turnirju največje četverice v tenisu v New Yorku so bila številna presenečenja, tudi senzacije. Toda pri moških je vendarle zmagal eden od favoritov – Rafael Nadal. Španec je v izjemno razburljivem dvoboju za zmago potreboval skoraj pet ur, preden je na stadionu Arthur Ashe s 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 premagal Rusa Danila Medvedjeva. Majorčan je osvojil 19. turnir za grand slam, enega manj kot Švicar Roger Federer in tri več kot Srb Novak Đoković.

Nadal je dobro vstopil v dvoboj in imel ves čas pobudo. Ko je povedel z 2:0 v nizih, je kazalo, da je strl odpor žilavega tekmeca. V tretjem nizu je Španec prvi odvzel servis nasprotniku. A se je Rus pobral, dobil tretji niz, po osvojenem četrtem pa je bil v psihološki prednosti. Nadal je ostal miren do vodstva s 5:2, ko je prvič serviral za osvojitev turnirja. Tedaj je izgubil svoj servis, a imel v naslednji igri dve zaključni žogici. Tudi teh dveh ni izkoristil. Ko je pri vodstvu s 5:4 drugič serviral za zmago, je v razburljivem nizu izkoristil tretjo zaključno žogico.

»To je bil nepozabni finale. Ves čas je delovalo, kot da imam dvoboj pod nadzorom, a vselej se je Medvedjev z menjavami ritma znal vrniti. Lovorika mi pomeni ogromno, morda celo največ doslej,« je priznal Rafael Nadal. Španec je po Parizu dobil drugo lovoriko letos, preostali dve je v Melbournu in Londonu osvojil Novak Đoković. Španec je bil letos na turnirjih največje četverice uspešnejši od Srba, saj se je na vseh štirih turnirjih uvrstil najmanj v polfinale. Njegova izjemna sezona je opazna na najnovejši svetovni lestvici, kjer je krepko zmanjšal zaostanek na Đokovićem. Najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene je po uvrstitvi v tretji krog OP ZDA danes na svetovni lestvici napredoval za pet mest in je trenutno 75. igralec sveta.

Medvedjev je na svetovni lestvici napredoval na četrto mesto. Danes je izgubil šele tretji dvoboj v zadnjem mesecu, v katerem je bil finalist v Washingtonu, Montrealu in New Yorku, osvojil pa je turnir v Cincinnatiju. Triindvajsetletni Rus, ki je bil pred tremi leti finalist najmočnejšega turnirja v Portorožu, ima pred sabo bleščečo kariero. Ameriška teniška legenda John McEnroe je pred finalom z Nadalom za Eurosport napovedal, da bo Medvedjev v karieri dobil vsaj šest turnirjev največje četverice.

Vrhunec tega tedna bo za slovenski tenis nastop reprezentance v Davisovem pokalu. Večji del slovenske reprezentance z Aljažem Bedenetom na čelu je danes odpotoval v Kairo. Slovenija se bo v petek in soboto na gostovanju z Egiptom merila v 2. evro-afriški skupini. Drugi najmočnejši teniški turnirji tega tedna bodo v Aziji. Tamara Zidanšek (67. na svetu) je danes v Zhengzhouju izgubila dvoboj prvega kroga. S 6:1, 5:7, 6:1 je bila od Konjičanke boljša Ukrajinka Julija Putinceva (39.). Polona Hercog (57.) bo v Zhengzhouju dvoboj prvega kroga igrala jutri, in sicer proti kvalifikantki Meiling Wang (762.). Dalila Jakupović (148.) je uspešno začela turnir v Nanchangu, kjer je bila v prvem krogu boljša od Italijanke Sare Errani (245.). Omenimo še, da je danes prvo mesto na svetovni lestvici Japonka Naomi Osaka prepustila Avstralki Asleigh Barty.