Teniški svet ima novo junakinjo. V New Yorku se je med nesmrtnice v dveh tednih izstrelila Bianca Andreescu. Devetnajstletna Kanadčanka je največjo senzacijo pripravila v finalu, v katerem je s 6:3, 7:5 ugnala Sereno Williams, 23-kratno zmagovalko turnirjev največje četverice. Američanka je v finale vstopila kot izrazita favoritinja, ob bučni podpori polnega stadionskega kompleksa Arthur Ashe pa je bilo vse pripravljeno, da po treh zaporednih porazih dvigne 24. lovoriko.

Bianca Adreescu je s senzacionalno zmago poskrbela, da so pričakovanja ostala neuresničena. Igrala je neustrašno, kot bi šlo za ekshibicijski dvoboj. V prvem nizu je Američanki dvakrat odvzela servis, imela v eni od iger še pet priložnosti za »break«, sama pa je v prvem nizu rešila le eno. Prevlada 15. igralke sveta se je nadaljevala v drugem nizu, ko je Sereni Williams odvzela prve tri servisne igre in pri vodstvu s 5:1 servirala za zmago. Vse je šlo po načrtih do zaključne žogice, ko je 37-letna Američanka unovčila izkušnje in se pobrala. Začela je igrati precej bolje, odlično izvajala začetne udarce in izenačila na 5:5. Ko je kazalo, da je Bianca Andreescu podlegla pritisku, je znova pokazala najboljši obraz. Najprej je dobila igro na svoj servis, v nadaljevanju pa izkoristila tretjo zaključno žogico za največji uspeh v karieri.

Bianca Andreescu je postavila številne mejnike. Postala je prva Kanadčanka z zmago na turnirju največje četverice. Ponaša se lahko z neverjetno statistiko, da v svoji karieri še ni izgubila dvoboja proti igralki iz najboljše svetovne deseterice. Proti Sereni Williams je dobila že osmega zapored. Na družbenih omrežjih so se ji poklonili številni svetovni športniki. Posebej pozorni so bili prvaki lige NBA Toronto Raptors, ki so ji natisnili klubski dres s številko 1.

»Oprostite. Vem, da ste si v večini želeli Sereninega uspeha,« so bile prve besede Biance Andreescu po zmagi. »Vse se dogaja tako hitro. Verjamem, da bo še dolgo hodilo za menoj,« pravi nova teniška junakinja, ki se je rodila leto za tem, ko je Serena Williams leta 1999 osvojila prvo od dosedanjih sedmih lovorik na OP ZDA. Američanka je izgubila četrti zaporedni finale turnirjev za grand slam. Po dvakrat v Londonu in New Yorku. Vselej je bila favoritinja, a ni osvojila niti niza. »Bianca si je zaslužila lovoriko. Igrala je bolje od mene. Želim ji še veliko športnih uspehov,« se je tekmici poklonila Serena Williams, ki je letos v nasprotju z lani, ko jo je v sklepnem ženskem dvoboju v Flushing Meadowsu premagala Naomi Osaka, športno priznala poraz.