Španec Rafael Nadal in Rus Danil Medvedjev sta odigrala še njun drugi finalni dvoboj v zadnjem mesecu dni. Tako kot v finalu Montreala, je tudi v New Yorku slavil izkušeni Španec, ki je tako poskrbel, da igralci »naslednje generacije« še vedno ostajajo brez osvojenega turnirja za veliko četverico. Za Nadala pa je bila zmaga na odprtem prvenstvu Amerike že devetnajsta na turnirjih za grand slam, četrta v New Yorku.

33-letni Španec in 23-letni Rus sta odigrala fantastičen finale in prikazala izjemno teniško igro. Skoraj pet ur vrhunskega tenisa s številnimi preobrati tako v teniški igri kot tudi na tribuni. Drama, ki se je zavlekla v odločilni peti niz, v katerem pa je izkušeni Nadal znova prikazal svojo izjemno psihološko trdnost in številne izkušnje. Danil Medvedjev pa je še enkrat več prikazal, da je letos v res vrhunski formi in da je prvi kandidat iz nove generacije za osvojitev enega izmed turnirjev za grand slam.

Prvi niz: Nadal se je prebudil po odvzemu servisa

Uvodni niz je postregel z velikim nihanjem v igri obeh igralcev. Dvoboj se je sicer začel spektakularno, saj je Nadal že v drugi točki srečanja nakazal, kdo bo tokrat gospodar na igrišču Arthurja Asha. Po dolgi izmenjavi je z vrhunskim forehandom mimo mreže zadel stransko črto in stadion prvič spravil na noge. Medvedjev pa se kljub silovitemu uvodu nasprotnika ni pustil zmesti in si že v isti igri priboril prvo priložnost za odvzem servisa Nadalu, a je ni izkoristil. Rus je nato zanesljivo dobil svojo servisno igro, v tretji servisni igri pa nato prvi prišel do breaka prednosti, ko je Nadal storil zanj netipično neizsiljeno napako. Rus je težko prigarano prednost zapravil že v naslednji igri, ko je tudi sam naredil nekaj neizsiljenih napak, za izenačenje na 2:2 pa poskrbel s predolgim bachkhand udarcem. V nadaljevanju je Španec začel stopnjevati svoj nivo igre, njegovi udarci so bili vse bolj prodorni in 23-letni Rus je le s težavo prihajal do novih točk. Če se je Rusu v osmi igri prvega niza še uspelo rešiti, ko je s pogumno in agresivno igro rešil tri priložnosti Nadala za odvzem servisa, je moral kapitulacijo podpisati v odločilni dvanajsti igri. Z izvrstno igro iz osnovne črte si je Nadal priboril prednost 15:40. Medvedjev je z novo odlično izmenjavo ubranil prvo zaključno žogo za niz. Vse je kazalo, da bo ubranil tudi drugi, a je udarec pri udarcu na mreži Nadalu ponudil priložnost. Španec takih priložnosti ne zapravlja in je z odličnim lob udarcem (Medvedjev ni imel kontrole pri smash udarcu in ga je poslal v mrežo) zaključil uvodni niz, ki je trajal 64 minut. Razmerje v točkah je bilo 45:36 v korist Nadala. In če smo se pred začetkom dvoboja malenkost pozanimali o statistiki, smo vedeli, da je velika možnost, da dvoboj postane enosmerni promet. Španec je imel namreč v tej sezoni do tega dvoboja razmerje zmag 44:1 po tem, ko je osvojil prvi niz na srečanju.

Drugi niz: Nadalu zadoščala ena slabša igra Medvedjeva

Tako kot uvodni niz, se je tudi drugi začel s priložnostjo, da Medvedjev že v uvodni igri odvzame servis Nadalu. Rus break žoge ni izkoristil in izkazalo se je, da je bila to edina priložnost Rusa za odvzem servisa v drugem nizu. Nadal je namreč močno dvignil svoj nivo servisa, Medvedjev pa je začel delovati malo utrujen. Želel je skrajševati izmenjave in v njegovo igro so se prikradle številne neizsiljene napake. Na koncu dvoboja jih je naredil 57, njegov nasprotnik pa 46. Že v četrti igri je Španec povedel z 0:40, a je takrat Medvedjev znova pokazal, da je v v izvrstni formi in ubranil vse žogice za odvzem servisa. V svoji naslednji servisni igri pa je Danil znova storil preveč napak in tokrat poti nazaj ni bilo več. Nadal je izkoristil svojo peto priložnost za odvzem servisa in povedel s 4:2. Medvedjev se sicer ni predal, v deveti igri je še prišel do prednosti 15:30, a je Nadal nato brez težav dobil naslednje tri točke in povedel s prednostjo dveh nizov (6:3). Drugi niz je trajal 48 minut, razmerje v točkah pa je bilo 31:25 za Nadala.

Tretji niz: Poslastica vredna finala turnirja za grand slam

Zdelo se je, da Rusu pohajajo moči in da gre finale počasi h koncu. V peti igri tretjega niza je Nadal odvzel servis Medvedjevu, ko je ta z backhandom naredil novo neizsiljeno napako. Žilavega Rusa to ni potrlo in se ni predal. V naslednji igri je močno pritisnil na servis Španca in z dvema odličnima točkama prišel do prednosti 0:30. Po dvojni napaki Nadala je bilo 15:40 v šesti igri tretjega niza in Medvedjev je imel dve povezani priložnosti, da se vrne med žive. Nadal je obe priložnosti obranil. Pri rezultatu 40:40 sta tenisača odigrala vrhunsko izmenjavo, na koncu pa je izkušeni Španec »zicer« poslal v avt in Medvedjev je imel novo priložnost za izenačenje. Tudi naslednjo točko je Španec zaključil z neizsiljeno napako in rezultat je bil izenačen na 3:3. Nadal je na servis Rusa ponovno pritisnil v deveti igri, ko si je po izjemni izmenjavi, ki je štela kar 28 udarcev, priigral novo break priložnost. Medvedjev se je rešil in na noge spravil občinstvo, ki si ji želelo nadaljevanje vrhunskega tenisa. Čeprav so bili navijači ves čas dvoboja na strani Španca, saj so Rusu zamerili neprimerne geste v dvoboju tretjega kroga, ko je igral proti Nadalovemu rojaku Felicianu Lopezu, so tudi izjemno zamerljivi Newyorčani v tem trenutku glasno vzklikali priimek 23-letnega Rusa. Energija navijačev je Medvedjevu dala dodatno samozavest in ga ponesla v četrti niz. Rus je namreč v dvanajsti igri z izjemno natančnimi in prodornimi udarci še enkrat vzel servis Nadalu in niz dobil s 5:7. Tako kot prvi je tudi ta trajal 64 minut, razmerje točk pa je bilo 36:30 v korist Rusa.

Četrti niz: Medvedjev pričaral sanjski zaključek

Tako kot je Rus zaključil tretji niz, je nadaljeval tudi v četrtem. Ekspresno hitro je dobil svojo servisno igro in takoj imel priložnost za odvzem servisa Nadalu. Španec je pokazal svojo psihično stabilnost in obranil priložnost, nato pa z asom izenačil na 1:1. Gledalci, ki so videli prebujenega Rusa, so se zopet postavili na stran Španca in sedaj med točkami vzklikali njegov priimek. Naslednji, ki je imel priložnosti za break, je bil Nadal. V peti igri mu je Medvedjev ponudil kar dve, a se je obakrat izvlekel. Oba sta svoj servis zadržala vse do desete igre. Nadal je ob serviranju že vodil 40:15, a ni izkoristil dveh priložnosti za izenačenje na pet. Medvedjev je izkoristil prvo zaključno žogo za četrti niz, ko je z backhandom zadel neubranljiv udarec takoj po servisu Nadala (4:6). Medvedjev je tako prišel v priložnost, da postane prvi tenisač v odprti dobi tenisa, ki bi v velikem finalu kateregakoli turnirja velike četverice zmagal po zaostanku z 0:2 v nizih. Četrti niz je trajal 54 minut, razmerje točk pa je bilo 33:32 za Medvedjeva.

Peti niz: Srhljivka s srečnim koncem za Nadala

Nadal si je pred začetkom odločilnega niza vzel malo daljši odmor, preden se je pripravil na servis nasprotnika je preteklo zelo veliko časa, kar je ponovno razburilo navijače, ki so priljubljenemu Špancu začeli žvižgati. Medvedev je hitro dobil svojo servisno igro in na servis Španca povedel s 15:40. Z dvema vrhunskima potezama, najprej je točko zaključil z izjemnim polvolejem, nato pa z udarcem na stransko črto je Nadal obranil vezani break priložnosti Medvedjeva. Izjemne poteze so zopet dvignile na noge poln newyorški stadion, ki je bučno pospremil tako rekoč vse poteze igralcev. Medvedjev imel nato še eno priložnost za odvzem servisa, v dvoboj pa se je vmešal tudi glavni sodnik srečanja, ki je Španca ob pripravi na servis še drugič na srečanju opozoril, in mu tudi vzel prvi servis. Nadal se ni pustil zmesti, odlično je odigral naslednjo točko in izenačil na 1:1. Pri rezultatu 2:1 je med odmorom Medvedjevu moral na pomoč priskočiti fizioterapevt, a poškodba ni bila huda. Prelom v odločilnem nizu pa se je zgodil v peti igri. Medvedjev je na svoj servis že vodil 40:0, Nadal pa je nato prikazal izjemen tenis in odvzel servis nasprotniku. Suvereno je zadržal svoj začetni udarec, ko pa je Medvedjev zgrešil smash in je Nadal povedel s 5:2, se je zdelo, da je dvoboj odločen. Medvedjev se s tem ni strinjal in v naslednji igri prišel do priložnosti za odvzem servisa. Rafa si je za odločilno točko ponovno vzel veliko časa in sodnik mu je ponovno vzel prvi servis, Nadal pa je nato storil dvojno napako in na semaforju je pisalo 5:3. Medvedjev ja na svoj začetni udarec Nadalu ponudil prvi dve zaključni žogi, ki sta ostali neizkoriščeni in Nadal je imel drugo priložnost, da s svojim servisom zaključi dvoboj. Kot se za dvoboj spodobi, je imel Medvedjev možnost, da izenači na 5:5, a se mu ni izšlo. Nadal je nato izkoristil svojo tretjo priložnost za zmago in slavil svoj devetnajsti turnir za grand slam. Peti niz je trajal 65 minut, razmerje v točkah pa je bilo 39:34 za Španca.

Medvedjev kljub porazu ni bil preveč razočaran

»To je eden najbolj čustvenih večerov v mojem življenju. Način, kako je bil dvoboj napet vse do konca, je neverjeten,« je po zmagi povedal Nadal, ki se je naslova razveselil v solzah. Čeprav je Nadal znan po svoji borbenosti, je tokrat pohvalil svojega tekmeca. »Bolj ali manj sem imel tekmo pod nadzorom. A način, kako se je lahko boril tekmec, je neverjeten. Ves čas je spreminjal ritem igre, res neverjetno!« je dejal Nadal, ki je pri tem izrazil tudi navdušenje nad trenutnimi rezultati Rusa, ki je v New Yorku igral še v četrtem finalu v dobrem mesecu dni. Tudi Medvedjev po porazu ni bil pretirano slabe volje in se še enkrat zahvalil navijačem: »Pri izidu 2:5 v zadnjem nizu sem začel razmišljati, kaj bom povedal v svojem govoru, ki bo čez kakšnih 20 minut. Vseeno sem se boril za vsako žogo in šlo je daleč, a ne po vsem po mojih načrtih,« je povedal Rus in se še enkrat zahvalil navijačem.