Slovensko teniško reprezentanco jutri in pojutrišnjem v Kairu, v športnem centru El Gezira, čaka dvoboj v 2. evro-afriški skupini, kjer se bo pomerila z Egiptom. Za Slovenijo bodo v Kairu pod vodstvom selektorja Mihe Mlakarja igrali Aljaž Bedene, Blaž Rola, Nik Razboršek, Tom Kočevar Dešman in Tomas Lipovšek Puches. Manjkal bo Blaž Kavčič, s katerim Teniška zveza Slovenija nima dobrih odnosov. Egipčani so na svetovni lestvici uvrščeni slabše od Slovencev, na domačem terenu pa bodo igrali v naslednji postavi: Mohamed Safvat, Karim Mohamed Mamun, Jusef Hosam, Šerif Sabri, Akram El Salali in Amr El Sajed. Ker se bo prihodnje leto sistem tekmovanja v Davisovem pokalu spremenil, bo Slovenija letos igrala le en dvoboj. Z zmago v Kairu bi si Slovenija zagotovila uvrstitev med najboljših 42 držav, ki se bodo borile za uvrstitev v Madrid leta 2021.

Dvoboj bo potekal na peščeni podlagi. »Res je, da je trenutno vrhunec sezone na trdi podlagi, kjer sta se v zadnjih tednih izkazala naša najboljša igralca Aljaž Bedene in Blaž Rola. Toda igranja na pesku smo vajeni, zato upam, da nam prilagoditev na drugo podlago ne bo delala večjih težav. Težje se je prilagoditi na razmere v dvorani, kjer se lahko podlaga precej bolj razlikuje,« sporoča Miha Mlakar. Da bi se Slovenija čim bolje pripravila na Egipčane, je v Kairo odpotovala že v ponedeljek zjutraj. Na letalu z Brnika ni bilo Blaža Role in Tomasa Lipovška Puchesa, ki sta se reprezentanci pridružila od drugod. Rola je v Egipt priletel z Dunaja, Puches pa iz Tunizije, kjer je igral na turnirju nižje ravni.

»Bolj me skrbi, ker je za petek in soboto napovedana precejšnja vročina. Temperature naj bi se dvignile do 37 stopinj Celzija. A tudi takšnih razmer smo vajeni in se je nanje v tem letnem času lažje prilagoditi kot januarja na OP Avstralije. Nosilca slovenske reprezentance sta znana. To sta Aljaž Bedene in Blaž Rola. Pripravljeni smo na vse scenarije. Zavedamo se, da bo lahko o zmagovalcu odločila tudi igra dvojic,« pravi Miha Mlakar, ki se bo tik pred zdajci odločil za slovensko postavo med dvojicami. Veseli ga lahko dejstvo, da je Rola minuli konec tedna na dvoboju na ligaškem tekmovanju v Avstriji s 7:6, 4:6, 6:3 premagal najboljšega Egipčana Mohameda Safvata. Tekmeca sta se doslej pomerila trikrat, vsi trije dvoboji pa so bili izjemno tesni.

Slovenski selektor ne skriva rezultatskih ambicij: »Neodločenega rezultata v tenisu ni. Egipčani napoveduje veliko podporo s tribun. Verjamem, da bomo kos vsem pritiskom in da bomo z zmago izpolnili cilj.« Veseli ga lahko predvsem pripravljenost Bedeneta, ki je na trdi podlagi osvojil turnir v Portorožu in se na OP ZDA v New Yorku uvrstil v tretji krog.