Prva četrtfinalna para na svetovnem prvenstvu v košarki sta znana. V torek se bodo pomerile Argentina in Srbija (ob 13. uri) ter Španija in Poljska (ob 15. uri). Presenečenje današnjega dne je pripravila Španija, ki je zadala prvi poraz srbskim košarkarjem. Jutri bosta v skupini L Francija in Avstralija odločali o prvem mestu, izjemno napeto pa bo v skupini K, kjer so ob ZDA v igri za napredovanje še vse tri reprezentance.

Kar so nekateri srbski navijači napovedovali, se je uresničilo. Potem ko je moštvo selektorja Aleksandra Đorđevića s povprečno skoraj 41 točkami razlike odpravilo Angolo, Filipine, Italijo in Portoriko, je na prvem resnem preizkusu klecnilo. Izkušena Španija mu je zadala močno klofuto, ki bo lahko imela velike posledice. Srbi so namreč v skupini J zasedli drugo mesto, kar pomeni, da jih do morebitnega zlata čaka izjemno težka pot. Že v četrtfinalu jih čaka Argentina, ki na tem prvenstvu pod vodstvom 39-letnega Luisa Scolaja igra odlično, ob morebitnem napredovanju pa v polfinalu ZDA, če se bodo varovanci selektorja Gregga Popovicha tja prebili. »Španija nam je vsilila svoj ritem igre, predvsem z menjavanjem obrambe, za kar nismo našli rešitve. Ob tem je jasno, da s 17 izgubljenimi žogami ne moreš dobiti resne tekme,« je besnel Aleksandar Đorđević in okrcal prvega zvezdnika moštva Nikolo Jokića, ki je bil izključen v 24. minuti zaradi druge tehnične napake. »Take neumnosti mi niso všeč. Nikola bi moral bolje brzdati svoja čustva. A njegova izključitev ne sme biti izgovor za naš poraz.«

V neugodnem položaju so se znašli eni izmed napovedanih favoritov za zlato Grki. Zvezdniku Janisu Antetokunmpu in soigralcem na Kitajskem igra ne steče, po visokem sobotnem porazu proti ZDA pa so se znašli pred zahtevno nalogo. Jutri morajo namreč ugnati Češko z vsaj 12 točkami razlike in hkrati upati, da Brazilija slučajno ne preseneti Američane. »Vemo, kaj moramo storiti. Povsem smo osredotočeni na nalogo in samozavestni, da nam bo uspelo,« pravi grški selektor Tanasis Skurtopulos.

Po porazu s Francijo pa je postalo jasno, da se Litvi ne bo uspelo prebiti v izločilne boje. Selektor Dainius Adomaitis je po tekmi močno udaril po sodnikih, ki so 30 sekund pred koncem spregledali dotik obroča Rudyja Goberta pri izbijanju žoge ob prostem metu za izenačenje Jonasa Valenčiunasa. Mednarodna košarkarska zveza Fiba je napako priznala in sodniško trojico suspendirala do konca prvenstva. Ne glede na to pa se je Adomaitis odločil, da bo po koncu tekmovanja odstopil s selektorskega mesta.

Za razvrstitev od 17. do 32. mesta, 2. krog, skupina M: Slon. ob. – J. Koreja 71:80, Kitajska – Nigerija 73:86, vrstni red: Nigerija 3-2, Kitajska 2-3, J. Koreja 1-4, Slon. ob. 0-5, skupina N: Tunizija – Angola 86:84, Iran – Filipini 95:75, vrstni red: Tunizija 3-2, Iran 2-3, Angola 1-4, Filipini 0-5, skupina O: N. Zelandija – Japonska 111:81, Turčija – Črna gora 79:74, vrstni red: N. Zelandija in Turčija po 2-2, Črna gora in Japonska po 0-4, skupina P: Kanada – Jordanija 126:71, Nemčija – Senegal 89:78, vrstni red: Nemčija in Kanada po 2-2, Senegal in Jordanija po 0-4.