Prvi četrtfinalni tekmi bosta v torek, ko se bodo pomerili Srbija in Argentina (13.00) ter Španija in Poljska (15.00), preostali pa v sredo.

Brazilci so bili ameriški reprezentanci nevarni v prvih dveh četrtinah, ko je bilo 21:18 ter 43:39, pa tudi v prvem delu tretje. A je dvomestna razlika 11 točk pred zadnjo četrtino že za začetku te narasla na 15 točk in ekipa ZDA je prišla do zanesljive zmage. Za branilce naslova sta po 16 točk zabeležila Myles Turner in Kemba Walker, na drugi strani je bil najboljši strelec tekme Vitor Benite z 21 točkami.

Veliko bolj razburljiv in izenačen je bil obračun za zmago v skupini L. Pet sekund pred koncem je bil izid tekme med Francijo in Avstralijo poravnan na 98:98. Matthew Dellavedova je zadel le en od dveh prostih metov za vodstvo Avstralije, Francozi so imeli nato napad, a je Andrew Albicy izgubil žogo, ukradel mu jo je Patty Mills.

Ob izteku igralnega časa je Mitch Creek poskusil s trojko, Evan Fournier je napravil osebno napako, Creek pa je zadel le prvi prosti met od treh in postavil končni izid. Za Avstralijo je Mills zbral 30 točk, Joe Ingles 23, Aron Baynes pa 21. V vrstah Francije sta bila daleč najbolj razigrana Evan Fournier z 31 točkami in Nando De Colo, ki jih je dodal 26.

Grška košarkarska reprezentanca, ki je bila z zvezdnikom severnoameriške košarkarske lige NBA Giannisom Antetokounmpom ena izmed favoritinj prvenstva, je izpadla iz odločilnih bojev za kolajne in ne bo zaigrala v četrtfinalu. Grki, svetovni podprvaki 2006, so sicer premagali Češko na zadnji tekmi skupinskega dela s 84:77, a bi morali slaviti najmanj z 12 točkami prednosti, da bi ostali v boju za medalje.

Antetokounmpo, najkoristnejši igralec minule sezone NBA, je zbral 12 točk, štiri podaje in devet skokov, vendar je moral zaradi osebnih napak že pet minut pred koncem tekme zapustiti igrišče. Nekaj pred tem so sicer Grki že prišli do prednosti 12 točk, a so jo Čehi kmalu znižali.

Ker so branilci naslova in vodilni v skupini Američani v popoldanskem obračunu premagali Brazilijo, se je Češka prvič v svoji zgodovini uvrstila med najboljših osem na SP. Američani pa bi izpadli le, če bi z Brazilci izgubili z 22 ali več točkami.

V skupina L je Litva v tekmi, ki ni odločala o preboju v izločilne boje, nadigrala Dominikansko republiko s 74:55.