Velika nagrada Italije v Monzi sodi med najstarejše dirke v formuli 1 in ni ga lepšega darila za Ferrarijeve navijače, kot je zmaga dirkača v rdečem dirkalniku. Nazadnje so v Monzi slavili leta 2010. Danes je tisoče navijačev razveselil Charles Leclerc, ki je vodil od starta do cilja in bil nerešljiva uganka za oba dirkača Mercedesa. »Takih čustev ne doživiš nikjer drugje kot v Monzi. Vsem navijačem smo se oddolžili z najlepšim darilom – zmago. A ne pomnim, da bi bil kdaj po dirki tako utrujen. Oba mercedesa sta pritiskala, privoščil sem si dve napaki, ki pa nista vplivali na razplet dirke,« je povedal Charles Leclerc, ki je zgolj v razmaku enega tedna slavil svojo drugo zmago v karieri.

Ferrari je prednost dolgih ravnin in višje hitrosti izkoristil v celoti, to sta po dirki priznala oba dirkača Mercedesa. Sploh Lewis Hamilton, ki je skoraj celotno dirko vozil v Leclercovem zavetrju, ni in ni mogel mimo Monačana: »Predolgo sem vozil tik za njim in si pri tem uničil pnevmatike. Tudi če bi bil dovolj blizu, na dolgih ravninah ne bi mogel mimo. Bili so enostavno prehitri.« Leclerc je v ključnih trenutkih dirke znal tudi malce pokazati komolce, saj je enkrat celo zrinil s steze Hamiltona, si prislužil opomin, a pri tem je tudi ostalo. Mercedes je sicer upal, da bo Bottas z bolj svežimi pnevmatikami mogoče lahko napadel, a je bil Finec enako nemočen kot njegov ekipni kolega.

S sklonjeno glavo je dirko zapustil drugi dirkač Ferrarija Sebastian Vettel. Nemec je vedno bolj v senci Leclerca, to pot si je privoščil še veliko napako, ko je zajadral s steze in pri vračanju skoraj povzročil trčenje z Lancom Strollom. Vettel si je prislužil kazenski postanek v boksih in zanj je bilo dirke več ali manj konec. Podobno velja za Maxa Verstappna, ki je dirko zaradi menjave motorja začel povsem iz ozadja, na startu rahlo trčil, a z osmim mestom vendarle ujel nekaj točk.

Naslednja dirka bo prihodnji konec tedna v Singapurju.