Velika nagrada Italije v Monzi bo prizorišče nove dirke letošnje sezone v formuli 1, na njej pa se bodo dirkači spoprijeli z zelo hitro in tudi zahtevno stezo, ki je v preteklosti znala ponuditi marsikaj zanimivega. Dejansko bo letos na sporedu že 70. velika nagrada Italije, Monza pa je gostila doslej največ dirk v zgodovini v primerjavi z drugimi stezami na letošnjem koledarju.

Nekoč na ovalu z dvignjenimi ovinki je bila zgrajena leta 1922. Italijani ji rečejo tudi »la pista magica«, leta 1971 pa je ponudila najtesnejši konec dirke v zgodovini, ko so kar štirje dirkači ciljno črto prečkali v razmiku 61 desetink sekunde. Poleg tega je na njej leta 2004 dirkač Juan Pablo Montoya odpeljal najhitrejši krog s povprečno hitrostjo 262,24 km/h, na tej isti stezi pa je Kimi Raikkonen lani postavil nov rekord 263,587 km/h. Kar ni presenetljivo, saj dirkači kar tri četrtine kroga odpeljejo s polnim plinom.

Zaradi tega ima Ferrarijeva ekipa ponovno v rokah dobre karte, njihovemu dirkalniku namreč take steze dobro ležijo, kot je dokazal Leclerc v Belgiji. Od leta 2014, ko se je začela doba sodobnih hibridnih turbo dirkalnikov, je na stezi v Monzi sicer zmagoval Mercedes. Kar na štirih dirkah od petih je slavil zmago Lewis Hamilton in vsakič na koncu osvojil prvenstvo. Britanec se sicer v zadnjem času sooča z rahlim padcem forme pri srebrnih, a poudarja, da še ni razlogov za paniko: »Seveda ni lahko, saj sta Ferrari in Red Bull zelo napredovala. Sploh Ferrari, ki je dober na takih stezah, a vseeno imamo tudi mi še nekaj stvari pripravljenih za odgovor. Če nič drugega, smo dobili pravi izziv, in to me še najbolj veseli, tako da pričakujem zanimivo in napeto dirko. Vse to mi daje motivacijo, da bom kariero potegnil še za nekaj sezon, po letu 2021 bom zagotovo še ostal v formuli 1.« Ferrari si bo vsekakor želel ponovno zmagati, sploh Sebastian Vettel. To mu je nazadnje uspelo pred 21 dirkami, a karte trenutno bolje kažejo Leclercu. Zato mnogi že ugibajo, ali ni čas, da Monačana »okronajo« za novo številko ena v ekipi. Toda za takšno potezo je še veliko prezgodaj. Sebastian Vettel še vedno lahko zmaga.

Na prvih prostih treningih je bila steza v Monzi mokra, kar nekaj dirkačev se je zavrtelo na stezi, med njimi tudi Finec Kimi Raikonen. Med najhitrejšimi sta bila spet oba Ferrarija, ponovno Leclerc pred Vettlom. Monačan je med zadnjih treningom še celo dejal, da je zelo spolzko in da ne želi več tvegati, iz ekipe pa so mu le sporočili: »Tako vreme pričakujemo tudi v nedeljo, zberi čim več podatkov in informacij za dirko.« S tem so dali vedeti, da bo nedeljsko dogajanje, če ga bo začinil še dež, ponovno odličen recept za zanimivo dirko. Če bi mu res uspelo zmagati, bodo polne tribune navdušencev v Italiji v sedmih nebesih, hkrati pa se lahko celotna sezona svetovnega prvenstva v formule 1 obrne »na glavo«.