Hokejisti Olimpije so ob odprtju nove sezone utrdili prevlado na domačih ledenih ploskvah in v vitrino pospravili prvo lovoriko. Ljubljančani so se v finalu pokala znesli nad Jesenicami in jim v dinamični finalni predstavi z velikimi luknjami v obrambi nasuli osem golov. Na zadnjih desetih derbijih je tivolski kolektiv slavil kar devetkrat.

Železarji so se favorizirani Olimpiji upirali pol ure, dokler niso jeseniški navijači na igrišče zmetali kup pirotehnike in poskrbeli za daljšo prekinitev. Olimpija se je nato sprostila v napadu, preluknjala jeseniško mrežo in v naelektrenem ozračju dobila tudi pretepaški dvoboj, ko sta rokavice odvrgla spretnejši Čepon in okrvavljeni Glavič. Jesenicam se je tako kot pred dvema tednoma na poletni ligi na Bledu zgodil mrk po polovici tekme, kar je posledica občutne pomladitve igralskega kadra, ki ima v primerjavi z Olimpijo precej manj izkušenj. »Proti zmagovalcu alpske lige smo pokazali premalo. Zmanjkalo nas je v drugi tretjini, potem ko smo zapravili prednost dveh igralcev na ledu. Poraz je boleč, a pomeni motivacijo za nadaljnje delo,« je komentiral novinec na gorenjski klopi Mitja Šivic.

Medtem ko se na Jesenicah obeta nova stresna sezona, bo Olimpija poskušala ponoviti minulo šampionsko zimo s tremi lovorikami. Ljubljanski trener Jure Vnuk je bil zadovoljen z učinkovitostjo svojega moštva v finalu, a opozarja, da bo treba popraviti obrambo. Od štirih jeseniških zadetkov si je Olimpija enega dala kar sama, ko je branilec Kranjc poslal plošček v lastno mrežo. V taboru obeh finalistov so se pritoževali nad izborom lokacije za finalno tekmovanje. Neugledna in pretesna dvorana v Kranju je že drugič zapored gostila turnir za pokal HZS. »Organizacija je bila zelo slaba. Slačilnice so premajhne, tri ekipe so se oprhale v istem prostoru, v polfinalu ni bilo reševalnega vozila… Grozno,« je bil kritičen Jure Vnuk, predsednik HZS in kranjski župan Matjaž Rakovec pa je organizatorjem tekmovanja namenil oceno odlično.

Za hokejiste Olimpije in Jesenic se ta konec tedna začenja alpska liga. Ljubljančani bodo uvodoma gostili mlado moštvo iz Celovca, Jeseničani bodo gostovali pri podružnici Linza. Prvi slovenski derbi, že petstoti po vrsti, bo ob koncu oktobra v Tivoliju.