Ogrevanja na ledenih ploskvah osemnajstih klubov iz treh dežel je konec. Alpska liga z današnjimi tekmami uvodnega kroga odpira vrata za četrto sezono, v kateri bo Olimpija poskušala ponoviti podvig iz minule zime, ko je v dramatični sedmi tekmi finala proti Brunicu osvojila šampionski pokal. Jesenice, ki so se doslej vedno ustavile v polfinalu, bodo z zelo pomlajenim moštvom napadle iz ozadja in poskušale doseči vsaj preboj v končnico, ki je rezervirana za najboljšo osmerico.

Najmočnejše predstavništvo v alpski ligi ohranja Avstrija, ki v ogenj pošilja devet klubov. Tekmovanje je vse bolj usmerjeno v razvoj mladih igralcev, saj se bodo v novi zimi predstavila kar štiri podružnična moštva avstrijskih klubov iz uglednejšega tekmovanja pod okriljem EBEL, kar lahko privede do občutnejšega kakovostnega prepada med zgornjo in spodnjo polovico lestvice kot doslej. Italija v alpsko ligo pošilja sedmerico klubov, ki na začetku sezone običajno zaigrajo nekoliko bolj rezervirano. Edina slovenska predstavnika v tekmovanju ostajata Olimpija in Jesenice, ki se bosta v rednem delu pomerila dvakrat. Tivoli bo 26. oktobra gostil že petstoti slovenski derbi v zgodovini, pred božičem pa se bosta večna tekmeca pomerila še v Podmežakli.

Olimpija je ohranila jedro moštva iz minule zmagovite sezone s tremi lovorikami, moštvo pa je pred tednom dni oplemenitilo klubsko vitrino z osvojenim pokalom HZS. Trener Jure Vnuk je razkril, da so rezultati testiranja pokazali, da so igralci v boljši fizični kondiciji kot pred letom dni. »Prijetno je delovati v tivolskem okolju, saj so vse zadeve urejene, zato se lahko v celoti posvečamo hokeju,« je miren ljubljanski trener. Med poletjem je pripravil različne aktivnosti za svoje varovance, ki so trenirali z igralci ragbija, odšli skupaj v hribe in vadili na mivki. Vnuk napoveduje atraktivno in napadalno Olimpijo, ki bo obrambo naslova začela z domačo premiero, ko bo na tivolskem ledu danes popoldne gostovalo rezervno moštvo iz Celovca. »Lani proti KAC nismo imeli težav. Želimo stopnjevati formo, saj na tekmah za slovenski pokal še nismo pokazali pravega obraza,« je dodal Vnuk.

Jesenice so izgubile skoraj vse pomembne nosilce igre iz minule sezone, zato bodo mladi hokejisti prevzeli odgovornejše naloge. »Trdno verjamem, da so fantje po kakovosti in sposobnostih pripravljeni za nov izziv, a jim je treba dati čas in jih zaščititi. Ker je preskok na člansko raven vedno najzahtevnejši, bomo potrebovali potrpežljivost. Moramo se zavedati, da osemnajstletniki prevzemajo pomembne vloge igralcev, ki so imeli olimpijske izkušnje. Ne želimo se zaletavati z visokimi cilji,« razmišlja novinec na jeseniški klopi Mitja Šivic. Železarji bodo mednarodno sezono odprli z gostovanjem pri drugi ekipi Linza, domača premiera jih čaka čez teden dni proti Fassi.

Alpska liga, 1. krog, danes ob 17.30: Olimpija – KAC 2, ob 18.30: Dunaj 2 – Vipiteno, ob 19. uri: Linz 2 – Jesenice, ob 19.30: Lustenau – Ritten, Feldkirch – Brunico, Kitzbühel – Gardena, Zell am See – Salzburg 2, Bregenzerwald – Cortina, Asiago – Fassa.