Hokejisti Olimpije in Jesenic slab mesec dni pred začetkom nove sezone v osemnajstčlanski alpski ligi začenjajo odločilni del priprav na dolgo zimo. Edina slovenska predstavnika v tekmovanju sta se minuli teden že preizkusila na pripravljalnih tekmah in pustila soliden vtis.

Ljubljančani so v Tivoliju s 3:1 ugnali madžarskega tekmeca Dunaujvaroš, ki je dan kasneje gostoval tudi v Podmežakli in klonil v podaljšku (2:3). Več zanimanja je pritegnilo gostovanje prvakov alpske lige v Beljaku, za katerim je ponesrečena sezona v EBEL (predzadnje mesto). Olimpija se je pred več kot 3000 gledalci dobro upirala favoriziranim Avstrijcem, ki so z golom v zadnji tretjini premagali slovenske prvake. »Zadovoljen sem. Oba nasprotnika sta bila dostojna. Drsalno slabši Dunaujvaroš me je presenetil z disciplino, Beljak pa že sredi avgusta igra zelo dober hokej. Čeprav nismo našli poti do gola, smo bili do konca tekme v igri za zmago. V prvi tretjini smo bili enakovredni, nato pa je Beljak dvignil ritem. V zadnjem delu je za zmago odločal en plošček,« je komentiral trener Olimpije Jure Vnuk, ki je v Beljaku preizkusil najmočnejšo zasedbo.

Tivolski kolektiv je praviloma sklenil kadrovanje za novo zimo, Vnuk pa pušča odprte možnosti za dodatne okrepitve. »Vsak trener bi si želel še kakšnega igralca več, a smo proračun za dodatne moči načeloma že porabili. Morda bi v rezervah lahko našli še nekaj denarja za branilca ali napadalca. Vsi slovenski hokejisti še nimajo klubov. Denimo Žiga Pance,« je navrgel Jure Vnuk, ki bo z Olimpijo branil trojno krono, vendar se ne obremenjuje s ponovitvijo šampionske sezone. »Naš načrt je zelo podoben lanskemu. Želimo igrati čim boljši hokej. Začeli smo zelo dobro, obenem pa se pozna, da so igralci osvojili moj način treniranja.«

Ljubljančani in Jeseničani se bodo v drugi polovici tedna merili na poletni ligi na Bledu, kjer bodo sodelovali tudi Grenoble, Sapa, Beljak in moštvo slovenskih igralcev, ki nastopajo v mednarodni ligi IHL. Na Bledu bo največ pozornosti pritegnil sobotni derbi med Olimpijo in Jesenicami. Železarji bodo nastopili v prenovljeni postavi brez tujcev, ki jih vodi novi trener Mitja Šivic. Na trenerski klopi mu pomagajo Matic Kralj, Anže Ulčar in Tadej Gal Vrzel. »Čeprav me vsi čudno gledajo, pričakujem močnejše Jesenice kot lani. Železarji so najbolj nevarni takrat, ko nastopijo z domačim kadrom in pokažejo pravo gorenjsko trmo,« meni Vnuk.