Ples ob drogu je imel v slovenski družbi dolgo časa negativen prizvok. Toda od leta 2009, ko je vrata odprl Plesni studio Mademoiselle na Savski cesti v Ljubljani, se je odnos do plesa ob drogu močno spremenil. »Nekoč si do informacije, kje lahko vadiš ples ob drogu, prišel prek skritih kanalov,« pove lastnica studia Mademoiselle Tina Perko, ki je prve korake začela pred desetimi leti prav pri ustanoviteljici Ani Jurkovič, pred petimi leti pa sama prevzela vodenje studia. »Zdaj dekleta posnetke svojih vadb ponosno objavljajo na spletu. V javnosti ni več neprimernih opazk in večina ve, da gre za resno telesno vadbo in umetnost.« Večina tako ne reče več »oh, striptizete«, ampak »oh, to je pa težko, bravo«. Kako težka je ta vadba, pove 24-letna Juta Kopač, ki si sprva ni upala niti pomisliti, da bi vadila na drogu. »Bala sem se, da se mi ne bo uspelo z rokami dvigniti na drogu, in danes mi je žal, da sem se za vadbo odločila tako pozno.« Tudi njena prijateljica Klara Hribernik je navdušena. »V enem letu vadbe sem dobila moč, da se obdržim na drogu. Poleg druženja z dekleti mi vadba koristi tudi za sproščanje stresa po napornem dnevu.«

Brez sramu pred domačimi

Četudi je ples na drogu priljubljena rekreacija, marsikatera tečajnica doma razloži, za kakšno zvrst vadbe gre. »Kljub temu da sem bila že polnoletna, ko sem začela trenirati, sem želela, da me starši podprejo pri vadbi,« pove Eva Müller, ki je mamo o svojih namenih obvestila kar s poslanim filmčkom svetovno znane umetnice na drogu Anastasie Skukhtorove. »Danes je ponosna name, na mojo samozavest, samodisciplino, ki sem jo z redno vadbo usvojila,« še pove mlado dekle.

Tudi Tija Anže je vesela, da jo partner pri vadbi podpira. »Bolj ko sem napredovala v plesu, več pozornosti sem dobila tudi od drugih. Ker imam drog doma, pogosto vadim tudi doma.«

Ob drogu vadijo tudi moški

Ples ob drogu je šport, ki krepi telo, zato so treningi lahko zelo naporni. Dekleta vadijo dvakrat do trikrat na teden. Zanimivo pa je, da so po starosti zelo raznolike – od šestnajst do petdeset let. Brez zadržkov medse sprejmejo novinke, tudi take, ki nimajo popolnega telesa ali sprva niso dovolj močne. »Nikogar ne obsojamo, kritiziramo. Tudi z vadbo se spoznavamo postopoma,« pove Tina Perko. Ples ob drogu pa vadijo tudi moški. Tina Perko ima sicer trenutno le eno moško skupino v Mariboru, a zanimanje za to vadbo obstaja tudi med moškimi. »Seveda pri njih ni tako pomembna koreografija, tudi vaje, ki jih izvajajo, so usmerjene predvsem na moč, ki je imajo fantje več kot dekleta,« je še povedala Perkova.

Deseto obletnico delovanja so v Plesnem studiu Mademoiselle počastili z že tradicionalno razstavo fotografij Boštjana Gunčarja, ki je tokrat v ospredje postavil same plesalke in tehniko plesa ob drogu.