Dvanajst klubov – vsi trenerji so Slovenci – bo v rednem delu lige odigralo 22 krogov po sistemu vsak z vsakim doma in v gosteh, nato se bosta oblikovali dve končnici: za prvaka bodo igrale ekipe, uvrščene od prvega do šestega mesta, za obstanek ekipe od sedmega do dvanajstega mesta, v obe končnici pa se prenašajo vse točke iz rednega dela. Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen, novosti v sezoni 2019/20 pa so: nadgradnja obstoječega protokola pred tekmo (na primer postavitev zastav klubov), uvedba himne lige ter dodatnih nagrad za igralce in klube, prenovljen infostat, postavitev spletne (pod)strani lige in tekma zvezd med selekcijo prve lige in reprezentanco.

Celjani so največji favorit tudi v tej sezoni, v kateri so nedavno že osvojili prvo domačo lovoriko – superpokal proti Gorenju. »Naš cilj je jasen – osvojitev vseh treh domačih lovorik. Superpokal smo že osvojili, zdaj nas čaka še boj za naslov državnega in pokalnega prvaka. A zavedamo se, da so razlike med našim klubom in drugimi iz leta v leto manjše, prav vsi klubi pa so proti nam še posebej zagreti in želijo naš skalp. In če na vsaki tekmi nismo na najvišji ravni, lahko hitro zaidemo v težave,« se zaveda trener Tomaž Ocvirk.

Precej bolj diplomatski je Gorenjev strateg Zoran Jovičić, ki je lani pivovarjem izmaknil pokal (Krka pa superpokal): »Nimamo dolgoročnih ciljev. Naš prvi cilj je jutrišnje gostovanje v Škofji Loki. Lani smo se Celjanom zelo približali, letos se jim želimo še bolj in se z njimi povsem enakovredno kosati. Kar zadeva igro, želim trd, garaški, agresiven, hiter in sodoben rokomet, ki bo nadgradnja lanskega.« V lanski sezoni tretjeuvrščena Ribnica je letošnjo začela z zmagami: v pokalu EHF proti estonski Pölvi Serviti, v domači ligi v Slovenj Gradcu, pred tem je osvojila Šilčev memorial. Ekipa je doživela minimalne spremembe (Gregor Košmrlj je končal kariero, na bolniški sta še vedno David Kovačič in Rok Setnikar), trener Damjan Škaper pa pravi: »Če bi ponovili lansko tretje mesto, bi bili zadovoljni. Iz ozadja bomo 'grozili' Celjanom in Velenjčanom, ki smo jim v minuli sezoni skupaj odščipnili kar pet točk.«

Maribor Branik, ki je bil v minuli sezoni četrti, je izgubil kopico nosilcev igre (Marin Đurica, Andris Celminš, Stefan Žabić, Marin Buneta…). »Ekipo smo precej spremenili in pomladili, vedno težje pa je držati stik s širšim slovenskim vrhom. Naš osnovni cilj je uvrstitev v končnico za prvaka,« napoveduje trener Marko Šibila. Tudi v minuli sezoni petouvrčeni Koper je doživel veliko kadrovskih rošad (odšli so Aleks Vlah, Nino Grzentič, Adam Bratkovič, Dani Zugan, Martin Kocjančič), v prenovljeno Bonifiko z novo igralno površino so večinoma prišli mlajši in manj uveljavljeni igralci, trener Uroš Rapotec pa ocenjuje: »Imamo precej spremenjeno ekipo. A fantje so mladi, ambiciozni, polni elana in želje. Uvrstitev v končnico za prvaka bi bila lepa nagrada.«

Kadrovski cunami vsako sezono zajame tudi ekipo Urbanscape Loka, a se je v zadnjih petih letih venomer uvrstila v končnico za prvaka. Trener Robert Beguš je ostal brez petih igralcev (Žiga Bradeško, Luka Plestenjak, Andrej Bergant, Gašper Dobaj, Tim Jenko Bogdanič), a ni obupal: »Letos je verjetno še več ekip, ki realno naskakujejo prvo šesterico. Upam, da bo v njej prostor tudi za nas.« Trimo je nazadnje v končnici za prvaka igral v sezoni 2014/15, z novim trenerjem Ivanom Vajdlom (prišel je iz Ferlacha/Borovelj v Avstriji, v Trebnje se vrača po šestih letih) in šestimi novinci (klub je zapustilo devet igralcev) pa želi prekiniti črni niz.

Nova trenerja sta dobili zelo oslabljena Krka (Roman Zarabec, oče reprezentanta Miha) in Dobova (Benjamin Teraš), oba pa sta ostala brez precejšnjega števila nosilcev igre. Jeruzalem Ormož je zapustil le mladinski reprezentant Gregor Ocvirk, glavna težava »vinarjev« pa je, da prenova dvorane na Hardeku še ni končana, zato bodo domače tekme še nekaj časa igrali v okoliških dvoranah. Cilj obeh povratnikov v ligo (Slovenj Gradec 2011, Butan Plin Izola) je jasen – obstanek v ligi.

Prvi krog, danes ob 19. uri: Trimo – Jeruzalem Ormož, jutri ob 18. uri: Butan Plin Izola – Celje Pivovarna Laško, ob 19. uri: Dobova – Koper, Krka – Maribor Branik, ob 20. uri: Urbanscape Loka – Gorenje, že odigrano: Slovenj Gradec 2011 – Riko Ribnica 33:36 (18:16).