»Priče, katerih zaslišanja so ostala v spisu, vas niso obremenile. Zakon je jasen. V dvomu je treba obdolženca oprostiti,« je Lukeševa pojasnila svojo odločitev. Gre za primer, ki je epilog na prvi stopnji dočakal več kot osem let po odmevni policijski akciji, v kateri je 4. maja 2011 zoper več osumljenih sodelovalo več kot sto policistov in kriminalistov, v osrčju preiskave pa je bil župan Kangler.

Sojenje je potekalo več kot pet let, sprva pa so se na zatožni klopi znašli trije, poleg Verliča še direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik in nekdanji prvi moža gradbenega podjetja Konstruktor Marjan Pinter. Zoper prvega je kazenski pregon zastaral, drugi pa oprostilne sodbe zaradi smrti ni dočakal.

V postopku zaradi sumljive oddaje gradbenih del

Trojica je v kazenskem postopku pristala zaradi domnevno sumljive oddaje gradbenih del za adaptacijo in nadzidavo mariborskega zdravstvenega doma leta 2009, kar so vsi trije zanikali. Takratni podžupan Verlič naj bi po trditvah tožilstva v zameno za Konstruktorjevo sponzorstvo Hokejskemu klubu Maribor vplival na Završnika, da prilagodi razpisne pogoje mariborskim gradbenim podjetjem.

Verlič in Pinter sta krivdo ves čas sojenja zanikala z argumentom, da denar ni bil podkupnina niti darilo, pač pa z zamudo plačana obveznost Konstruktorja, ki je s klubom podpisal sponzorsko pogodbo, kar je na sojenju potrdilo tudi več prič. Tudi v sklepni besedi pred sredino razglasitvijo sodbe je Verlič po poročanju Večera vztrajal pri povedanem.

Kot dodaja časnik, so oprostilno sodbo na prvi stopnji pričakovali vsi, tudi tožilka Romana Kac. Ta je v zaključni besedi sicer vztrajala, da je očitano obdolženemu dokazala, a ker je sodišče konec marca letos iz spisa izločilo odredbo za prisluhe in vse z njo povezane dokaze, ob koncu glavne obravnave sploh ni predlagala višine kazni, pač pa predlagala, da naj o obtožbi odloči sodišče.

Dokazi iz leta 2009

Se bo pa tožilka zoper oprostilno sodbo zagotovo pritožila. Kot še piše Večer, se namreč ne strinja z oceno sodnice Lukeševe, da so bili odredba za prisluhe in posledično vsi dokazi v zvezi z njo v spisu nezakonito. Vendar časa za pravnomočni epilog ni več dosti, saj postopek zoper Verliča zastara konec leta.

Sodišče je sicer dokaze izločilo, ker gre za iste prisluhe iz leta 2009, ki jih je policija na osnovi odredbe sodnika Janeza Žirovnika izvajala zoper Kanglerja in več drugih ljudi. Lukeševa je po uradni dolžnosti pogledala v spis okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je v postopku zoper Kanglerja lansko jesen isto odredbo izločilo kot nezakonito, ker je sodnica Natalija Pavlič Goldinskij podvomila o nepristranskosti sodnika Žirovnika.