Na vrhovnem državnem tožilstvu so nam včeraj potrdili, da so na ustavno sodišče podali pobudo za oceno ustavnosti. Kot so nam pojasnili, se pobuda nanaša na ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Kangler in na zakon o parlamentarni preiskavi, ki to dopušča. »Glavni poudarek pobude je nedopustnost posega zakonodajne veje oblasti v pravosodje,« so nam pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Tožilstvo (pa tudi vrhovno sodišče) je že v času, ko je Marjan Maučec v državnem svetu predlagal zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, v kateri bi poslanci ugotavljali politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon državnega svetnika Franca Kanglerja in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, opozarjalo, da takšna oblika razčiščevanja v parlamentu ni primerna. Parlament predstavlja zakonodajno vejo oblasti, sodstvo sodno, tožilci pa so (čeprav ne sodijo pod sodno vejo oblasti) prav tako pri svojem delu neodvisni.

Naveza Maučec-Kangler

Kljub temu je bila Maučečeva pobuda sprejeta z naklonjenostjo v državnem svetu in bila podprta, državnemu zboru pa ni ostalo drugega, kot da se seznani z zahtevo po ustanovitvi preiskovalne komisije in sproži nadaljnje postopke. Državni svet ima namreč pravico, da od državnega zbora zahteva parlamentarno preiskavo.

A zaradi spornosti Maučečeve pobude, za katero se je nato še izkazalo, da je pri njenem nastajanju in sprejemanju aktivno sodeloval celo Kangler sam (kar je pod drobnogled vzel tudi KPK), je tovrstni parlamentarni preiskavi nasprotovalo več parlamentarnih strank. Najodločnejši so bili v Levici, kjer so takoj napovedali, da v takšni komisiji ne bodo sodelovali, preostale koalicijske stranke pa so napovedale premislek.

Predsedoval bi Žan Mahnič

O nadaljnji usodi parlamentarne komisije bo govor tudi prihodnji teden na mandatno-volilni komisiji državnega zbora. Kot je razvidno iz dokumentacije na spletnih straneh državnega zbora, je na dnevni red uvrščen predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, ki pa je za zdaj še bolj kot ne prazen. V sklepu je tako navedeno, da bo SDS v komisiji zastopal Žan Mahnič, NSi pa Tadeja Šuštar. Člani komisije iz preostalih strank še niso navedeni, predlog sklepa pa navaja, naj se za predsednika komisije imenuje Žan Mahnič.

Po našem včerajšnjem poizvedovanju pri parlamentarnih strankah se namerava Mahniču in Šuštarjevi v komisiji pridružiti še Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). Levica je, kot rečeno, že napovedala, da se ne namerava priključiti komisiji in je predlog sklepa niti ne omenja. V DeSUS so nam prav tako odgovorili, da v komisiji ne bodo sodelovali, po eno mesto v komisiji pa je še vedno rezervirano za LMŠ, SD, SAB in SMC. V slednji so nam včeraj odgovorili, da se nagibajo k nesodelovanju, saj je predmet preiskave po njihovem nedopusten. Iz SD so nam sporočili, da odločitve še niso sprejeli, iz LMŠ in SAB pa smo prejeli odgovor, da se bodo o udeležbi odločili po ustavni presoji, ki jo je zahtevalo tožilstvo.