Pogajanja, ki naj bi pripeljala do prekinitve ognja v Afganistanu in odhoda tujih vojakov iz te države, potekajo v katarski Dohi.

Posebni odposlanec ZDA Zalmay Khalilzad je v nedeljo ocenil, da sta obe strani blizu dogovoru. Kasneje je prvič razkril podrobnosti osnutka dogovora, ki ga mora na koncu potrditi ameriški predsednik Donald Trump. Glede na osnutek bodo ZDA iz Afganistana v 20 tednih umaknile 5400 vojakov. Talibani bi v zameno za zmanjšanje ameriške vojaške prisotnosti pretrgali vezi s teroristično mrežo Al Kaida ter začeli pogajanja z afganistansko vlado za vzpostavitev premirja.

Trump je prejšnji teden v pogovoru za Fox News dejal, da bodo po morebitnem dogovoru s talibani število ameriških vojakov v Afganistanu znižali z okoli 14.000 na 8600, potem pa se bodo odločali naprej. Poudaril je, da bodo ZDA tam ohranile stalno vojaško prisotnost.

Za zdaj ni jasno, kaj bo umik ameriških vojakov pomenil za prisotnost Nata v Afganistanu, saj ameriški vojaki predstavljajo skoraj polovico misije zavezništva za urjenje, pomoč in svetovanje afganistanskim silam. Številni se bojijo, da bi hiter umik sil lahko destabiliziral državo in ogrozil napredek, ki ga je Afganistan naredil na področjih demokracije in človekovih pravic.