Slovenska nogometna reprezentanca se je v nedeljo zbrala na Gorenjskem – biva v Begunjah, trenira na Brdu pri Kranju –, kjer se pripravlja na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo s Poljsko v petek in Izraelom v ponedeljek – obakrat v Stožicah ob 20.45. Potem ko sta zaradi poškodb odpadla Martin Milec (Maribor) in Jaka Bijol (CSKA Moskva), je selektor Matjaž Kek v reprezentanco vpoklical Romana Bezjaka (Apoel, Ciper), Žana Majerja (Lecce, Italija) in Domna Črnigoja (Lugano, Švica).

Utrip včerajšnjega prvega šolskega dne so že zjutraj občutili tudi reprezentanti Bojan Jokić, Denis Popović in Vid Belec, ki so bili del akcije Varno v šolo in so otroke pospremili v Osnovno šolo Simona Jenka v Kranju. Kulisa na začetku popoldanskega treninga ni bila daleč od idilične. Na Gorenjskem se je razbesnela nevihta s strelami, zato so igralci raztezanje opravili kar v prostorih, kjer so v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju novinarske konference in po potrebi tiskovno središče. A tudi neugodno vreme z grmenjem in močnim nalivom ni motilo pomočnika Igorja Benedejčiča, ki je okreval po možganski kapi, da je bil že uro pred treningom prvi na zelenici, ko je preveril kakovost vseh treh igrišč. Pri igralcih priljubljeni Benedejčič je bil nato tudi na treningu v središču dogajanja, ko je temperamentno delil navodila. Kek je zelo intenzivno vadbo 15 igralcev (drugi so bili na regeneraciji v fitnesu) nadzoroval s sredine igrišča in s kakšno pripombo poskrbel za dobro voljo (na udaru je bil predvsem Petar Stojanović). S tribune sta bila kontrolorja predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in direktor reprezentanc Milan Miklavič.

Berić obtičal na letališču v Parizu

Na pripravah je bilo včeraj 22 igralcev. Manjkal je še napadalec Robert Berić (St. Etienne), ki je zaradi zamude Adrie Airways obtičal na letališču v Parizu. Berić je doživljal podobno usodo kot Benjamin Verbič, ki je zaradi enakih spodrsljajev slovenskega nacionalnega prevoznika iz Kijeva v Ljubljano potoval kar 22 ur. »Če bomo v igri na dva gola potrebovali napadalca, bo pač vskočil član strokovnega štaba Novaković,« je v šali pripomnil dobro razpoloženi Matjaž Kek. V neformalnem klepetu z novinarji Kek ni skrival navdušenja nad predstavami vezista Matica Vrbinca (Aluminij) in pojasnjeval, kako burno bi reagiral, če bi mu sodnik na eni tekmi razveljavil tri zadetke zaradi nedovoljenega položaja, kot se je to zgodilo Domžalam proti Mariboru.

Pred Slovenijo sta odločilni tekmi v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu. Da bi obdržala možnosti za osvojitev drugega mesta – prvo je rezervirano za Poljsko –, na obeh tekmah doma potrebuje vsaj štiri točke. Med 23 slovenskimi reprezentanti Poljake najbolje pozna 32-letni centralni branilec Uroš Korun, ki že četrto sezono igra za poljskega prvoligaša Piast Gliwice. Ker odlično govori poljsko – tudi oba otroka hodita v poljski vrtec –, je v središču zanimanja poljskih medijev. Igralcem bo tudi prevajal, kaj se na igrišču pogovarjajo poljski reprezentanti. Ni skrival navdušenja ob vabilu, potem ko je bil doslej na reprezentančni akciji le februarja v Marbelli.

V četrtek selitev v Ljubljano

»Poljaki prekipevajo od samozavesti in morda nas bodo malo podcenjevali. Za njih šteje le zmaga. Že remi bi povzročil nezadovoljstvo med navijači. Od slovenskih reprezentantov poznajo Oblaka, Iličića in mene. Vsaka tekma je posebna zgodba. Ko sem odhajal na reprezentančno akcijo, je bilo veliko zbadanja. Upam, da ga bo veliko tudi z moje strani, ko se vrnem na Poljsko,« je poudaril Uroš Korun. Razkril je tudi, kako se postaviti po robu Lewandowskemu in soigralcem: »Tudi mi moramo biti samozavesti in jim od prve minute pokazati, da se jih ne bojimo. Na igrišču se moramo postaviti odločno, bojevito in pokazati veliko želje.«

Poljaki imajo največjo moč v napadu z Lewandowskim, ki ima v domovini status boga, Piatekom in Milikom. »En igralec ne bo dovolj, da ustavi Lewandowskega, ki je pol ekipe, zato morala garati cela ekipa. Proti Piateku sem že igral, ko je bil še član Cracovie, in imam dobre izkušnje,« je pojasnjeval Korun, član številne slovenske kolonije v prvi in drugi poljski ligi.

Slovenija bo danes in jutri trenirala na Brdu pri Kranju, nato pa se bo preselila v Ljubljano, kjer bo bivala v hotelu Austria Trend. Kje bo poleg uradnega treninga v četrtek v Stožicah še vadila v soboto po tekmi in v nedeljo pred tekmo z Izraelom, pa še ni znano.