Prosto dopoldne in delovno popoldne. Takšen je bil včerajšnji dan slovenske reprezentance. Igralci so dopoldne preživeli na različne načine. Večina je proste ure izkoristila za počitek, Jasmin Kurtić, ki je januarja letos prvič postal oče, pa se je razveselil obiska družine, s katero je užival na toplem soncu. Za »predjed« pred kosilom jim je selektor Matjaž Kek serviral temeljito videoanalizo jutrišnjega tekmeca Poljske.

»Zelo pomembna bo igra brez žoge. Takrat bomo morali vsi zelo dobro delati. Pripravljeni moramo biti na protinapade, ko izgubimo žogo, zato bo treba imeti vseskozi varovalke v obrambni liniji. Zelo dobro bomo morali zapirati medprostore, linije bodo morale stati zelo skupaj. A tudi mi imamo kakovost, zato bomo prišli do svojih priložnosti,« je po ogledu posnetkov tekem Poljske načrt razkril defenzivni vezist Rene Krhin, ki je zadnjo tekmo odigral marca proti Severni Makedoniji v Stožicah. Od takrat je odigral zgolj 45 minut za Nantes na prijateljski tekmi. Najprej je imel poškodovan gleženj, nato težave s hrustancem v kolenu, zato je izpustil večino priprav. A po videnem na treningu se mu to ne pozna, saj deloval je zelo dobro, celo bolje od nekaterih, ki imajo v nogah precej več minut.

Selektor Matjaž Kek je imel po včerajšnjem popoldanskem treningu, ki je bil zadnji na vso moč, saj na zadnjem dan pred tekmo selektorji običajno le še uigravajo akcije ob prekinitvah, mešane občutke in je zmajeval z glavo. Vsem namreč ni uspelo izpolnjevati njegovih zahtev po agresivnosti, hitrem pretoku žoge, medsebojni pomoči in klicanju drug drugega. Igralcev pa ni usmerjal le Kek na igrišču, ampak je imel izdatno pomoč tudi na tribuni, kjer je bil Milan Miklavič, njegov nekdanji sodelavec v reprezentanci, ki je igralce temperamentno usmerjal in nekateri so do konca treninga vendarle napredovali.

Če sklepamo po tistem, kar smo videli včeraj na Gorenjskem, je Kek za tekmo s Poljsko že razdelil deset dresov. Odprto vprašanje je na desni strani zvezne vrste, kjer Zajc, Verbič in Črnigoj zaradi skromne minutaže v klubih še niso na ravni pričakovanj selektorja. V golu bo Oblak. Na bokih desno Stojanović in levo Belokranjec Balkovec, ki je blestel ob koncu treninga pri izvajanju prostih strelov z levico. Čeprav Mevlja letos nima še niti minute igranja v ruski ligi, Kek ne bo razbijal štoperskega para v navezi s Struno. Za nameček ima Mevlja dobre izkušnje s Poljaki, saj jim je zabil svoj edini reprezentančni gol na prijateljski tekmi v Varšavi. V zvezni vrsti na desni strani Kek koleba med Zajcem (s 5 goli najboljši strelec reprezentance v obdobju po Katancu) in Verbičem, saj Črnigoj nima moči za 90 minut. V osrčju zvezne vrste bosta Kurtić, ki deluje zelo razigrano – na včerajšnjem treningu je pri prostih strelih vztrajal skoraj do mraka, dokler ni spravil žoge za hrbet Vidmarja – in Krhin, čigar odlika je defenzivni skok. Na levi strani zvezne vrste bo šprinter Bezjak, ki ima pljuča maratonca in se odlikuje z agresivnostjo. V napadu bosta Iličić, ki je še malce »zarjavel«, in Šporar.