Nizozemec je v izboru premagal preostala finalista, argentinskega in portugalskega zvezdnika Lionela Messija (Barcelona) in Cristiana Ronalda (Juventus). Pri nogometašicah pa sta bili poleg zmagovalke v ožjem izboru še Norvežanka Ada Hegerberg in Francozinja Amandine Henry.

Van Dijk si je nagrado zaslužil z odličnimi predstavami v dresu evropskih prvakov, tudi v finalu ob zmagi proti Tottenhamu z 2:0. »Zahvala gre tudi mojim soigralcem, brez njih ne bi bilo nagrade in ne bi dosegel tega, kar sem. Ponosen sem za nagrado, je priznanje zame in tudi zahvala za vse, ki so mi pomagali na moji poti,« je dejal 28-letnik, ki je šele prvi branilec z nagrado od uvedbe priznanja leta 2011. Pet priznanj sta si doslej razdelila Messi in Ronaldo, nagrado pa so dobili še Andres Iniesta (2012), Franck Ribery (2013) in Luka Modrić (2018).

Lucy Bronze iz ekipe francoskih in evropskih prvakinj iz Lyona je priznanje dobila za klubsko sezono, a je tudi z reprezentanco prišla do polfinala EP. "Imele smo fantastično sezono, osvojile smo trojček priznanj. A za to nagrado bi danes lahko kandidirala tudi katerakoli od mojih soigralk," je po prejemu nagrade dejala Bronzova, prva Angležinja s tem priznanjem.

Uefa je poleg nagrad za igralca in igralko leta podelila še nagrade za najboljše v lanski sezoni lige prvakov; priznanja so prejeli vratar Alisson Becker (Liverpool), branilec Virgil van Dijk (Liverpool), vezist Frenkie de Jong (Ajax) in napadalec Lionel Messi (Barcelona).