Izbor najboljših med najhitreje rastočimi podjetji, ki poteka od leta 1991, družba medijskih vsebin Dnevnik pa ga je pod svoje okrilje vzela leta 2005, je največji poslovni dogodek v Sloveniji, katerega namen je promovirati poslovno drznost, inovativnost in mednarodno uspešnost slovenskih podjetij. Prestižno priznanje gazela se od drugih podobnih razlikuje po tem, da nagrajuje celo podjetje in njegovo dinamično rast, kar je motivacija vsem zaposlenim, ne le vodstvu. Ker metodološka komisija v raziskovanje nominiranih podjetjih vloži veliko ur, se gazele – svojevrstni gospodarski oskarji – lahko merijo celo s priznanji za poslovno odličnost. Analiza uspeha dosedanjih nominirancev je namreč pokazala, da uspešno poslujejo in rastejo še leta po prejetju priznanja.

V skrbi za nenehni razvoj

»Projekt Gazela skrbi za nenehni razvoj,« pravi predsednik organizacijskega odbora Miha Vrbinc. »V zadnjih letih smo tako spodbujali k razmisleku, da tudi Slovenija kot država postane gazela (od 2015), vzpostavili smo povezave z mladimi prek dogodkov v šolskih centrih (v letih 2017 in 2018) in v sodelovanju z Združenjem Manager dali poudarek povezovanju (tematika regijskih dogodkov). Letos je bila v luči množice dogodkov, ki nagovarjajo k udeležbi ter upoštevanju načel trajnostnega delovanja, in v skladu z elementi nacionalne strategije odličnosti ter načel trajnosti sprejeta usmeritev v posodabljanje projekta v smeri uporabe digitalnih orodij ter omogočanja podjetnikom zaupanja vrednega in 'varnega' okolja, v katerem so pripravljeni deliti svojo podjetniško zgodbo.«

Na podlagi usmeritve je projekt letos zastavil novo obliko regijskih druženj z nominiranimi podjetji, katerih gostiteljica bo posamezna regijska gazela. Na šestih srečanjih v osrednjeslovenski, dolenjsko-posavski, savinjsko-zasavski, podravsko-pomurski, gorenjski in primorsko-notranjski regiji bodo finalisti za regijsko gazelo predstavili svoje podjetniške uspehe in izzive, ki jih bomo šest tednov zapored predstavljali na straneh Gazela v časniku Dnevnik. Drugače od minulih let, ko so bili regijski zmagovalci razglašeni na vsakokratni prireditvi, bo letos na razglasitev nosilca laskavega naziva regijske gazele treba počakati do finalne prireditve. Izmed šestih regijskih gazel, najboljših med najhitreje rastočimi podjetji v vsaki od regij, bomo na končni slovesnosti 22. oktobra v Cankarjevem domu razglasili zlato, srebrno in bronasto gazelo 2019.

Svetovni prvaki v svoji stroki

Projekt Gazela je znova priložnost, da se širšemu krogu predstavijo tudi manj znana, a odlična slovenska podjetja, ki s svojimi izdelki ali storitvami izredno uspešno tekmujejo ne le na domačem, temveč tudi na svetovnem trgu. Nekatera so v svoji stroki celo svetovni prvaki in inovatorji, kar je v primerjavi s tekmeci, ki prihajajo iz nekoliko drugačnih tujih gospodarskih okolij, velikanski uspeh. In prav to je namen priznanja gazela – postaviti v ospredje uspehe, vizijo in srčnost podjetij, ki poslujejo s trudom celotnega kolektiva ter nosijo v sebi DNK rasti.