»Če se nam bo s partnerji uspelo dogovoriti pred 90-dnevnim rokom, prepoved ne bo prizadela niti izdelkov, ki bodo na trgu novembra. Zato ne pričakujemo velikih posledic za naslednjo generacijo naprav,« nam je v intervjuju maja letos povedal generalni direktor Huaweija za jadransko regijo George Zhang. »Če vidite, da Huawei napoveduje prodajo novega izdelka, to pomeni, da bo podjetje zagotavljalo enake storitve kot običajno. Če ne bi bilo tako, izdelka kot odgovorno podjetje ne bi mogli dati v prodajo.« Kljub optimističnemu majskemu pogovoru in nedavnim zagotovilom o vrnitvi prodaje na želeno raven obzorje za to kitajsko podjetje ni povsem brez oblakov. Reuters je namreč ta teden poročal, da prihajajoči Huaweijev mobilnik mate 30 ne bo mogel računati na Googlove storitve, kot so zemljevidi, youtube, google foto, google drive in predvsem spletna trgovina z aplikacijami trgovina play.

Prepoved še naprej ne bo vplivala za naprave, ki so izšle pred prepovedjo in so že v prodaji, kot je denimo Huaweijev p30 pro, ki že ima razvojno različico sistema android q oziroma android 10 in bo najverjetneje imel tudi polno različico, ko bo ta uradno izšla. Ameriški predsednik Donald Trump je pred kratkim tudi podaljšal začetek prepovedi sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem za dodatnih 90 dni, a pri Googlu opozarjajo, da podaljšanje ne velja za nove naprave, ki še niso izšle.

Ni trgovine, ni aplikacij

Reutersu je novico zaupal eden od Googlovih predstavnikov, podjetje je zgodbo potrdilo tudi drugim medijem. Pri Huaweiju trenutno pravijo le, da bodo še naprej uporabljali androida in njegovo okolje, če jim bo ameriška vlada to dovolila. Sicer bodo nadaljevali z razvojem svojega operacijskega sistema in okolja.

Ker je operacijski sistem android odprtokoden, ga bo Huawei kljub prepovedi lahko vključil v svoje naprave, a ta ne bo najnovejša uradna Googlova različica, temveč osnovna odprtokodna, ki zaostaja pri varnostnih in drugih posodobitvah. Ni super, niti grozno.

Veliko večji problem bo odsotnost uradne Googlove spletne trgovine aplikacij, iz katere velika večina uporabnikov androida prenese skoraj vse aplikacije na mobilnikih. Huawei na naprave sicer že nekaj časa namešča tudi svojo spletno trgovino app gallery, ki bi lahko služila kot zasilni obliž. Vendar res zasilni. Problem tiči v tem, da so tudi številne najpriljubljenejše aplikacije na mobilnikih ujete v prepoved sodelovanja s kitajskim podjetjem, saj jih izdelujejo ameriška podjetja. Zato je vprašljivo, ali bodo po izteku roka aplikacije, kot so facebook, twitter, snapchat, netflix, sploh smele na »police« trgovine app gallery.

Huawei je pred kratkim predstavil svoj lasten operacijski sistem harmonyos, ki se bo sprva pojavil zgolj na Huaweijevih televizorjih, a tudi ta ni prava rešitev nastale situacije. Četudi bi Huaweijevi mobilniki presedlali na harmonyos, ostaja problem trgovine aplikacij in seznama podjetij, ki s to trgovino ne smejo poslovati.