Kitajski tehnološki velikan Huawei je danes v Münchnu predstavil nova mobilnika mate 30 in mate 30 pro. Gre za prva Huaweijeva telefona, ki bosta prišla v prodajo po Trumpovi prepovedi sodelovanja ameriških podjetij s tem kitajskim podjetjem. Čeprav se je sprva napovedovalo, da bi tudi mate 30 lahko v celoti užival Googlove storitve, je konec avgusta ameriško podjetje sporočilo, da temu ne bo tako. Kako se bodo na ta udarec odzvali pri Huaweiju, je od tedaj ključno vprašanje. Od münchenske predstavitve smo pričakovali, da bo poleg predstavitve strojne opreme postregla tudi z odgovorom glede programske. Tega smo dobili, ni pa bil najbolj prepričljiv.

Kot mački okoli vrele kaše

Naprava bo opremljena s Huaweijevo preobleko za android EMUI 10, ki bo sicer temeljil na najnovejši različici Googlovega operacijskega sistema android 10, že v napovednem videu pa smo pogrešali Googlove aplikacije. Podjetje je na dolgo in široko predstavilo številne obrobne funkcije operacijskega sistema, med drugim tudi možnost izbiranja različnih dizajnov ur za zaklenjen zaslon, ključnega vprašanja, od kod bomo prenašali aplikacije in če se bomo morali nekaterim povsem odpovedati, pa so se izogibali kot mački vrele kaše. Teme so se dotaknili šele ob samem koncu predstavitve. Tudi tedaj pa je šlo vse bolj na hitro. Kot kaže, bomo morali računati na ponudbo Huaweijeve spletne trgovine appgalery. Da se je govor večino časa vrtel o odprtosti ekosistema in privlačnosti za razvijalce, pa spominja na Microsoftove poskuse iz začetka desetletja. Tedaj se zadeva ni izšla, je pa v tem primeru vsaj operacijski sistem isti, kar olajša delo razvijalcem. Vsaj tistim, ki jih ameriška prepoved poslovanja s Huaweijem ne ovira pri sodelovanju. Zato niti ne preseneča, da uradni datum začetka prodaje telefonov med predstavitvijo ni bil razkrit.

Izjemna strojna oprema

Pri dizajnu najbolj izstopa hrbtna stran naprave, ki zapušča kvadratno razporeditev in tri kamere razporedi v velik krog v sredini zgornje tretjine naprave. Sliko bomo na mate 30 pro lahko gledali na »obzornem« OLED zaslonu, ki je ukrivljen, podobno kot Samsungovi brezkončni zasloni, medtem ko bo mate 30 imel zaslon obrobljen z minimalno obrobo. Oba modela bosta imela frufru na čelu zaslona. Tam bo skrito tipalo za gibe, 3D globinska kamera, kamera za sebke in tipalo za bližino ter svetlobo v okolju. Diagonala mate 30 bo 16,8 centimetra (6,62 palca) z ločljivostjo 2340x1080, na mate 30 pro pa nekoliko kompaktnejših 16,6 centimetra (6,53 palcev) z ločljivostjo 2400x1176.

Zvok bosta telefona ustvarjala z vibriranjem zaslona, kar pomeni, da na napravi ne bo rež za zvočnike. Oba modela bosta tudi vodoodporna. Napravi bo poganjal procesorski sistem kirin 990 oziroma kirin 990 5G z vgrajenim modemom za 5G omrežja. Baterija mate 30 bo medtem znašala 4200 mAh, mate 30 pro pa 4500 mAh.

Za hitro polnjenje bosta oba podpirala ekspresno 40-vatno žično polnjenje in 27-vatno brezžično polnjenje, telefona pa bosta tudi sama lahko brezžično polnila druge podprte naprave. Med naborom novih polnilcev najdemo tudi 27-vatni ekspresni brezžični polnilec za v avto.

Tri kamere na hrbtni strani

Pri mate 30 najdemo tri hrbtne kamere. 16-megapikselsko ultraširokokotno kamero, 40-megapikselsko širokokotno kamero, 8-megapikselski teleobjektiv s 3-kratnim optičnim približevanjem, 5-kratnim hibridnim približevanjem in 30-kratnim digitalnim približevanjem, nabor tipal pa zaokrožuje še lasersko ostrenje. Ker bo 40 MP tipalo tudi zelo veliko, pa bo omogočalo zelo kvalitetne fotografije v temi.

Pri mate 30 pro pa najdemo 40 MP ultraširokokotno kamero, 40 MP širokokotno kamero, 8 MP teleobjektiv in 3D globinsko tipalo. Tudi pri tem modelu bosta 40 MP tipali zelo veliki. Za ta model pa obljubljajo tudi izredno kvalitetne fotografije z zameglitvijo ozadja.

Videe bo mogoče snemati s 40 MP kamero v 4K ločljivosti s 60 sličicami na sekundo in s 4K HDR+ možnostjo. Kot se za letošnje paradne konje spodobi, bo tudi ta mobilnik omogočil sprotno zameglitev ozadja med videoposnetki. Za super počasne posnetke bo poskrbela zmožnost zajemanja 7680 sličic na sekundo.

Cena mate 30 z 8 GB delovnega spomina in 128 GB prostora za shranjevanje bo 799 evrov, za mate 30 pro z 8 GB delovnega spomina in 256 GB prostora pa bo treba odšteti 1099 evrov. Za različico s 5G še sto evrov več.