Po skoraj treh letih od podpisa mirovnega sporazuma s kolumbijsko vlado je nekdanji namestnik poveljnika gverilske skupine Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC) Ivan Marquez danes objavil videoposnetek, v katerem je napovedal začetek »novega oboroženega boja«. To je hud udarec za mirovni sporazum, podpisan novembra 2016.

Država je »izdala mirovni sporazum«

»Svetu sporočamo, da se je druga Marquetalia (kraj, kjer je FARC nastal pred več kot pol stoletja) začela pod zaščito univerzalne pravice, ki vsem ljudem na svetu dovoljuje, da se zatiranju uprejo z orožjem,« je izjavil Ivan Marquez, s pravim imenom Luciano Marin, v videoposnetku, objavljenem na spletni strani, ki je menda uradni portal nove oborožene skupine. V njem nastopa Marquez v spremstvu okoli 20 oboroženih in uniformiranih oseb. Navzoča sta tudi znana nekdanja poveljnika FARC, Seuxis Paucias Hernández in Hernán Darío Velásquez. V pogajanjih s kolumbijsko vladno delegacijo predsednika Juana Manuela Santosa (2010–2018) v Havani je Marquez vodil pogajalsko skupino FARC, Hernandez pa je bil njegov glavni svetovalec vsa štiri leta, kolikor so pogajanja pod kubanskim pokroviteljstvom trajala.

Oblečen v zeleno vojaško uniformo in s pištolo ob pasu je Marquez sporočil, da odločitev o vrnitvi k orožju pomeni »nadaljevanje gverilskega boja v odgovor na izdajo mirovnega sporazuma s strani države«. Po njegovih besedah je bilo v dveh letih, odkar so borci FARC položili orožje, umorjenih več kot 500 socialnih aktivistov in 150 gverilcev, kar je bilo delo plačanih zločincev, ne da bi državni varnostni organi in pravosodje ob tem kakor koli ukrepali. Kolumbijska vlada aktualnega predsednika Ivana Duqueja je sredstva za izvajanje mirovnega programa skrčila celo za polovico. Duqueja je na poboje, ki se v zadnjem času dogajajo, opozoril tudi OZN.

Ne bodo več ugrabljali ljudi

Nova gverilska skupina se imenuje Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC-EP) in bo uporabljala stare simbole FARC, kot je povedal Marquez. Dejal je, da bo njihova tarča »izključujoča, skorumpirana, mafijska in nasilniška oligarhija, ki še vedno misli, da lahko blokira vrata v prihodnost države«. Tarče pa ne bodo vojaki in policisti, ki »spoštujejo pravice ljudstva«. »Država bo spoznala naš nov način delovanja: odzivali se bomo samo na napade,« je dejal ter zagotovil, da ne bodo več ugrabljali ljudi, kot so jih v preteklosti, in da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za dialog z veleposestniki, trgovci in premožnimi, da bi skupaj našli način, kako prispevati k napredku na podeželju in v revnih urbanih predelih.

Vodstvo stranke, ki je nasledila ARC, kritično do klica k orožju

Po predaji orožja, demobilizaciji in razpustitvi FARC leta 2017 je njegovo politično in vojaško vodstvo v skladu z mirovnim sporazumom ustanovilo politično stranko Alternativna revolucionarna sila navadnih ljudi, ki ima za dva mandata zagotovljenih deset sedežev v parlamentu. Vodenje stranke je prevzel nekdanji poveljnik FARC in zdravnik Rodrigo Londono, z vzdevkom Timočenko, medtem ko je Marquez avgusta lani izginil neznano kam.

Oglasil se je maja letos z javnim pismom, v katerem je izrazil nezadovoljstvo z mirovnim procesom in obžaloval predajo orožja. Timočenko je njegovo pisanje obsodil in mu očital, da je stranko pustil na cedilu, ko ga je najbolj potrebovala. Razšla sta se v trenutku, ko se je zgodila velika pravosodna zmešnjava glede aretacije poslanca Hernandeza, za katerega so ZDA zahtevale izročitev. Za domnevna kazniva dejanja, storjena v spopadih med gverilci in vojsko, je bilo kot pristojno na koncu imenovano posebno sodišče za mir. Hernandez je zatem izginil in se danes pojavil skupaj z Marquezom.

Timočenko in drugi člani vodstva stranke Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun so se že danes ogradili od po njihovem neodgovorne Marquezove odločitve in zatrdili, da se mu večina nekdanjih gverilcev ne bo pridružila. Po podatkih visokega komisariata za mir pri OZN je bilo v Kolumbiji do marca letos demobiliziranih 13.190 nekdanjih gverilcev. Kolikor je znano, naj bi bilo zdaj delujočih pet oboroženih skupin, tako gverilskih kot drugih paravojaških kriminalnih združb.