Po navedbah kolumbijskega zunanjega ministrstva so se za aktivacijo Tiar odločili zaradi vojaških vaj Venezuele, ki so se začele v torek ob kolumbijski meji. Generalštab venezuelske vojske je sporočil, da so v torek začeli nameščati 150.000 vojakov na meji s Kolumbijo.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je sporočil, da je zahteva za sprožitev Tiar prišla od venezuelske opozicije. "Nedavna napotitev venezuelske vojske na mejo s Kolumbijo kot tudi prisotnost ilegalnih oboroženih skupin in terorističnih organizacij na venezuelskem ozemlju kažejo, da Nicolas Maduro ne predstavlja grožnje samo za venezuelski narod, njegova dejanja ogrožajo mir in varnost venezuelskih sosed," je dejal Pompeo.

Zunanji ministri OAS bodo o morebitnih gospodarskih ali celo vojaških ukrepih proti Venezueli govorili na zasedanju Generalne skupščine ZN konec meseca v New Yorku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo je Venezuelo prav tako obtožil, da ščiti kolumbijske gverilske skupine. Venezuelska vlada naj bi gostila upornike Nacionalne osvobodilne armade (ELN) in odpadniške nekdanje poveljnike skupine Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc), ki nasprotujejo mirovnemu sporazum s kolumbijsko vlado iz leta 2016. V Venezueli naj bi bilo okrog 1000 borcev ELN, kar Madurova vlada zanika in vojaške vaje utemeljuje z grožnjo Kolumbije.

Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini je medtem na obisku v Mehiki pozvala Madurovo vlado in opozicijo, naj obnovita pogajanja za konec dolgoletne krize v državi. Maduro je pogajanja z uporniškim voditeljem Juanom Guaidojem, ki ga več deset držav priznava kot začasnega predsednika države, preklical zaradi novih sankcij ZDA.

"Vedno se je bolje pogajati, kot pa bojevati. Upamo, da se to lahko hitro reši. Ne verjamem, da je v interesu kogarkoli, da se delitve poglobijo, da se poglobijo gospodarske težave v državi," je dejala Mogherinijeva.