Nagrajence so danes razglasili na sejmu Agra in podelili tudi medalje. Nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino in najboljšega traminca so podelili prvič. Komisije so v štirih dneh ocenile 678 vzorcev vin 209 vinarjev, na rednem delu ocenjevanja je sodelovalo 599 vzorcev vin 174 vinarjev iz treh držav, na ocenjevanju biovin 30 vzorcev 10 vinarjev, novemu, prvemu ocenjevanju tramincev pa je 25 vinarjev iz štirih držav zaupalo 49 najboljših tramincev.

Število vzorcev je preseglo lansko za skoraj 20 odstotkov in je bilo največje v zadnjih 10 letih. Letnik po besedah predsednika ocenjevalnih komisij Mojmirja Wondre sicer ne spada med najboljše v zadnjem desetletju. Zaradi slabših vremenskih razmer v fazi dozorevanja grozdja so vina na splošno nekoliko tanjša, na alkoholu šibkejša, vendar pa sortno lepo izražena in pitka, je pojasnil. Ocenjevalci so bili navdušeni na sortnostjo in izraženostjo arome, pohvalili pa so tudi kakovosti penin in pitkost rdečih vin. Predsednik ocenjevalne komisije International Tramin Challenge (ITC) Dušan Brejc pa je med drugim zapisal, »da se je s souporabo protektivne tehnologije, ki še bolj jasno izpostavi aromatski profil, in širitvijo zares suhih tramincev, ki zato vstopijo v gurmanske kombinacije z jedmi, zanimanje za to imenitno sorto bistveno povečalo, kot se je tudi prepoznavnost, zato poznavalci tramincu napovedujejo še bolj obetavno prihodnost.«

Odločitev Pomurskega sejma, da izpostavi tramince, je povsem utemeljena, če o njem razmišljamo skozi širši, evropski in svetovni kontekst, še pravi Brejc in dodaja, da so na prvem ocenjevanju sicer prevladovali slovenski primerki, a so traminci iz Avstrije, Nemčije in Hrvaške le potrdili, da je tekma odprta za vse specialiste za tramince z vsega sveta. Tramince so nagradili z bronastimi, srebrnimi, zlatimi in veliki zlatimi medaljami, najboljši traminci v posamezni kategoriji pa so dobili tudi posebne nagrade šampion ITC. Nagrado Stanka Čurina so medtem podelili prvič v čast in spomin na enega najpomembnejših utemeljiteljev sodobnega vinogradništva in vinarstva v Sloveniji ter zvestega udeleženca ocenjevanja vin v Gornji Radgoni, kjer je dobil številne najvišje nagrade.

Čurin je bil uspešen pri uvajanju novih tehnologij v pridelavi, predelavi in kletarjenju, prodoren z novimi tržnimi pristopi, prvi zasebni vinogradnik Slovenije, ki je začel že leta 1971 stekleničiti svoja vina najvišje kakovosti.

Posebno znan je postal s svojimi predikatnimi vini, leta 1985 je premierno v Sloveniji po uspešni ledeni trgatvi pridelal prvo slovensko ledeno vino, v letu 2004 pa posebno penino iz ledenega vina po klasični metodi. Vina Stanka Čurina in pozneje vina Vinogradništva Čurin-Prapotnik so postala zelo prepoznavna v Sloveniji, Evropi in Svetu, kar dokazujejo tudi številna mednarodna priznanja. Sicer pa so na ocenjevanju med drugim podelili 11 šampionov kakovosti, vina pa so prispela na ocenjevanje iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Severne Makedonije in Slovenije.