1. Danilo (Reteče)

Vinska klet gostilne pri Škofji Loki je lastniško povezana z vinoteko eVino. Imajo izredno širok spekter vin z vsega sveta, veliko različnih vin v ponudbi na kozarec, tudi šampanjce. Cene so lahko zelo dostopne (hišna linija Gašper) ali zelo visoke (po nekaj tisoč evrov za bordojce in burgundce).

2. Rožmarin (Maribor)

V Rožmarinu ima vinska komora alarm, kar dokazuje, da se v njej skrivajo tudi najdražja vina z vsega sveta. Ob razkošnih nekaj tisoč evrov vrednih steklenicah so zelo dobro zastopana tudi slovenska, še posebej štajerska vina. V ponudbi vin na kozarec je vedno vsaj en šampanjec.

3. Galerija okusov (Novo Celje)

Če so v Retečah in v Mariboru vinski trgovci oziroma uvozniki, so v Novem Celju predvsem ljubitelji. Na vinski karti imajo na devetdesetih straneh najprestižnejše domače in množico tujih vinarjev (večino vin odprejo na kozarec), najvišje cene (Petrus) so 6500 evrov za steklenico, imajo pa recimo tudi vina za dva evra na kozarec.

4. Gostilna pri Lojzetu (Vipava)

Tomaž Kavčič, ki ima tudi podružnico v Vipolžah, se diči z vinsko karto, na kateri so vsa vina iz Vipave in Brd, nekaj manj pa iz drugih delov Slovenije. Impresivna je karta tujih vin, na kateri je skoraj sto šampanjskih etiket. Najdražje vino je Petrus in stane 6000 evrov, na kozarec je na voljo 30 etiket.

5. Hiša Franko (Kobarid)

V skladu s poslanstvom kuhinje imajo v Kobaridu sicer ne tako obširno, a zelo zanimivo vinsko klet. Na vinski karti je največ t. i. naravnih vin, v serijah različnih letnikov, tudi zelo starih, je mogoče dobiti Gravnerja, Batiča, Urbajsa, Podevršiča, Mlečnika, Klinca in še nekaj podobnih vinarjev. Po drugi strani je na voljo nekaj zanimivih in ne predragih šampanjcev ter kopico standardov od Brd prek Toskane do Bordeauxa in Kalifornije.

6. Atelje (Ljubljana)

V Ateljeju vsak dan napredujejo z novimi recepti, po drugi strani pa razmeroma hitro gradijo tudi ponudbo vin. Ob vseh pomembnejših slovenskih vinih imajo zanimiv in samosvoj izbor francoskih in italijanskih vin ter množico šampanjcev na kozarec.

7. Hiša Denk (Zgornja Kungota)

Prenovljena gostilna pri avstrijski meji ima ob vinski karti tudi posebno gospodarjevo vinsko zbirko, v kateri je sicer omejeno število pomembnih in razmeroma dragih tujih etiket. Ob teh prestižnih vinih je mogoče dobiti tudi solidno četo slovenskih, največ štajerskih vin.

8. Rakar (Trebnje)

Za mnoge najboljša vinska karta na Dolenjskem je še vedno v Ponikvah pri Trebnjem. Sama po sebi ni nič posebnega, je pa obsežna, pestra in kot najboljše vinske karte v tujini skriva marsikateri biser, pa naj gre za starejše letnike najboljših slovenskih ali tujih vinarjev.

9. Maxim (Ljubljana)

Ob bogati, največkrat francosko obarvani kuhinji so nasproti državnega zbora vedno poudarjali vinsko karto. V teh časih je celo med cenejšimi v prestolnici, je pa res, da si lahko privoščijo in, če je nuja, skočijo v Maxi in manjkajoče nadomestijo. Ob slovenskih imajo vina z vsega sveta in, seveda, šampanjec na kozarec.

10. Sophia – Kempinski Palace (Portorož)

V Kempinskem imajo najdražjo vinsko karto v Sloveniji. Že cene hišnih lokalnih vin so višje kot marsikje drugje pri najboljših buteljkah. Ob zadnjem obisku se nam je sicer zazdelo, da so pri raznolikosti ponudbe začeli pešati (odločno premalo je istrskih vin), še vedno pa imajo bogat izbor prestižnih tujih etiket in, jasno, šampanjec je v ponudbi vin na kozarec.

Vse avtorjeve objave so dostopne na mihafirst.si.