Dvajset hektarov vinogradov družine Benvenuti se razprostira po pobočjih motovunskega gričevja in so z nadmorsko višino med 300 in 400 metri eni najvišje ležečih vinogradov v Istri. V kleti Benvenuti v vasici Kaldir Nikola in brat Albert ob pomoči družine in še treh zaposlenih pridelata od 90.000 do 100.000 steklenic vina na leto. Prisegata na avtohtone sorte, kot so malvazija, teran in muškat. Nikola Benvenuti je tudi predsednik Združenja vinarjev in vinogradnikov Istra ter eden od avtorjev strategije vinarstva in vinogradništva Istre, v kateri ima eno od osrednjih vlog tudi »prepovedani teran«.
Nikola Benvenuti: V Združenju istrskih vinarjev smo v Bruselj poslali res ogromno materiala z dokazi, od starih vinskih etiket do tega, da se cepiči terana razlikujejo od cepičev sorte refošk. In evropska komisija je potrdila, da imamo prav. (Foto: Jaka Gasar)
Šestdeset odstotkov trt v Istri je zasajenih z malvazijo, ki je postala moderno vino. Se to pozna tudi pri vas oziroma vaših kupcih?
Martin Gruzovin v kleti Guerila, ki stoji v vasici Planina v Vipavski dolini, skrbi za prodajo in trženje približno 50.000 steklenic, kolikor jih na...