»Yang je bil v pridržanju v Pekingu več kot sedem mesecev, v slabih razmerah in brez obtožnice. Kitajska doslej ni pojasnila razlogov za njegov za to,« je v izjavi opozorila Paynova.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je poudaril, da Yangov primer obravnavajo v skladu z zakonom, Avstralec pa da je po osmih mesecih pridržanja dobrega zdravja. »Kitajske oblasti bodo primer obravnavale strogo po zakonu in bodo ščitile njegove človekove pravice,« je še dodal.

Pisateljev odvetnik Rob Stary je ocenil, da so Yanga aretirali zaradi njegovih prodemokratičnih aktivnosti. Izrazil je zaskrbljenost zaradi obtožb o vohunjenju, za katere kitajska zakonodaja predvideva smrtno kazen.

Pisatelj je po pisanju dpa izginil januarja v mestu Guangzhou, kamor je na obisk k študentu prispel iz New Yorka. Kitajske uradne oblasti več mesecev niso priznale, da so ga pridržale.

Avstralski konzularni predstavniki so Yanga med pridržanjem večkrat obiskali. Kitajsko zunanje ministrstvo je medtem pozvalo Avstralijo, naj se ne vmešava v primer. Zagotovili so, da bo njihova preiskava zakonita.

Yang Hengjun, 53-letni nekdanji kitajski diplomat in akademik, je avstralski državljan postal leta 2002. Na Kitajskem so njegovi članki in blogi na temo demokracije in človekovih pravic precej brani..