Avstrijsko tožilstvo je pri evropskih in mednarodnih oblasteh vložilo zahtevo za aretacijo 65-letnega agenta ruske obveščevalne agencije GRU Igorja Egoroviča Zajceva.

Tiralica je povezana z novembra lani razkritim primerom upokojenega polkovnika avstrijske vojske, ki naj bi od 90. let prejšnjega stoletja do lani sodeloval z rusko obveščevalno službo.

Zajceva sumijo, da je na svojo stran pridobil 70-letnega polkovnika, da je ta izvajal obveščevalne operacije v škodo Avstrije, razkrival državne skrivnosti in namenoma razkrival vojaške skrivnosti.

Polkovnik naj bi se prvič srečal z ruskim vohunom leta 1987, potem pa je svoji kontaktni osebi redno dostavljal informacije o avstrijski vojski, predvsem o orožju ter zasedbi sil.

Polkovnik je trenutno še vedno v priporu, saj preiskava še poteka. Sprva je sodeloval v preiskavi, po prvih razkritjih pa je obmolknil. Glede na informacije policije je bil Avstrijec najmanj enkrat za svoje vohunsko delo plačan okoli 30.000 evrov v gotovini. V okoli 30 letih pa naj bi zaslužil več sto tisoč evrov.

Ko je lani izbruhnila afera, so se zaostrili odnosi med Dunajem in Moskvo, med drugim je takratna zunanja ministrica Karin Kneissl odpovedala svoj načrtovan obisk v Rusiji. Afera pa je bila le ena v seriji primerov, ko so Moskvo obtoževali vohunjenja v evropskih državah.