Upokojeni polkovnik avstrijske vojske, Martin M., je že od lanske jeseni v preiskovalnem zaporu v Salzburgu, 70-letni oficir, ki je nazadnje delal na oddelku strukturnega načrtovanja materiala, kadrov in opreme vojaških enot na ministrstvu za obrambo, naj bi vse od devetdesetih let pa do lani ruski tajni službi nezakonito priskrbel vrsto informacij o oboroženosti in razporeditvi nalog med posameznimi rodovi avstrijske vojske.

Deželna direkcija policije v Salzburgu je potrdila vest o mednarodni tiralici za ruskim vohunom, ki jo je objavil avstrijski časopis Kurier, in pojasnila, da jih je na sled ruskemu vohunu pripeljala preiskava ene tujih tajnih služb, ki je prisluškovala srečanju avstrijskega polkovnika in oficirja ruske tajne službe. Pri tem srečanju je ruski oficir avstrijskemu polkovniku v zameno za informacije izročil 30.000 evrov v gotovini, so sporočili s policije.

Najkasneje od leta 1987, ko sta se ruski oficir in polkovnik srečala prvič, naj bi Martin M. vohunil za rusko tajno službo in ji prek Igorja Evgoroviča Zajceva posredoval obsežne zaupne informacije.

Namig prišel iz Velike Britanije

Avstrijski dnevnik Kurier je že ob aretaciji polkovnika avstrijske vojske lani jeseni poročal, da naj bi na njegovo ime naleteli med informacijami, ki jih je britanska protiobveščevalna služba pridobila od Sergeja Skripala, prav tako oficirja ruske vojaške tajne službe (GRU).

Tega so leta 2010 v izmenjavi ameriških in ruskih vohunov prav na dunajskem letališču Schwechat predali Britancem. Skripal je v času zloma Sovjetske zveze za rusko tajno službo vohunil v Španiji, kjer ga je britanski tajni službi uspelo pridobiti na svojo stran. Skripal ji je zatem posredoval celoten seznam sodelavcev ruske vojaške tajne službe s telefonskimi številkami vred in pri tem razkril mnoge ruske agente.

Nemški tednik Focus, ki se je skliceval na informacije nekega visokega častnika severnoatlantskega zavezništva, je lani jeseni poročal, da naj bi Skripal sodeloval s tajnimi službami kar štirih držav članic Nata, med drugim naj bi španski tajni službi posredoval tudi podatke o stikih ruske mafije na Costa del Sol z vplivnimi politiki in uradniki v Moskvi.

Lani marca so v britanskem Salisburyju Skripala in njegovo hčer našli nezavestna na klopci v parku, kasneje so ugotovili, da sta bila zastrupljena s strupom novičok. Oba sta napad preživela, britanske oblasti pa so po preiskavi objavile, da sta osumljena, ki naj bi zastrupila Skripala in njegovo hčer, pripadnika ruske vojaške tajne službe.

Vohunil naj bi tudi po upokojitvi

Avstrijski polkovnik naj bi glede na rezultate preiskav urada za zaščito ustavne ureditve za rusko tajno službo vohunil tudi v času po upokojitvi, od začetka v devetdesetih pa do lani naj bi s tem zaslužil 300.000 evrov. Tožilstvo je zato že vložilo zahtevo za zamrznitev njegovega premoženja. Strokovnjaki avstrijske notranje tajne službe, ki jim je očitno uspelo razvozlati zelo kompleksno satelitsko komunikacijo Martina M. in ruskega agenta, so prepričani, da se je osumljeni upokojeni polkovnik moral redno izobraževati ter da je navodila dobival od ruskega agenta.

Martin M. vse obtožbe preiskovalcev zanika, je za Kurier povedal njegov odvetnik Michael Hofer, hkrati pa zanikal, da bi osumljeni dal policiji kakršen koli namig glede Zajceva.