Pred kratkim je v kinematografe prišlo nadaljevanje animiranega filma Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, v katerem newyorškega kuža Maksa preseneti prihod dojenčka. Maks se v filmu na novo bitje v stanovanju hitro navadi in malčka kmalu naravnost obožuje, v resničnem življenju pa to ni tako samoumevno in enostavno. Prihod dojenčka žival v nasprotju z ljudmi preseneti, dojenček se pojavi z danes na jutri, pes pa naenkrat postane druga violina v družini. A to še ni vse. Poleg tega se, včasih tudi dramatično, spremenijo navade v družini, življenje psa, ki ima rad rutino, pa se obrne na glavo.

Spremembe, ki so vsaj nekaj časa skoraj zagotovo prisotne, so krajši sprehodi, prepoved vstopa v nekatere prostore v stanovanju oziroma hiši, manj pozornosti, novi predmeti, kot so igrače in otroška oprema, ter novi zvoki, kot je dojenčkov jok, pa tudi novi vonji in več obiskovalcev.

Navajanje na predmete, zvoke in vonje

Psa je na prihod dojenčka zato treba pripraviti, saj mu novosti v življenjskem slogu ne bo napovedal nosečniški trebuh, to pa je treba storiti čim prej, da se bo pes lahko prilagodil in ne bo doživel prevelikega stresa. Poleg tega si boste pred prihodom dojenčka za pripravo psa nanj lahko vzeli več časa in se boste, ko bo dojenček prišel, potem lahko posvetili temu, da ga bo pes spoznal in se nanj navadil.

Tako vam na primer ni treba čakati, da bo nered po hiši ustvarjal dojenček, ampak igrače in otroško opremo, kot so gugalniki, igralne podloge, stolčki za hranjenje, lahko začnete predstavljati psu že nekaj mesecev prej. Pustite mu, da se predmetom približa in jih ovohava, kolikor hoče, zraven pa mu vedno, ko bo spoznal kakšno novo stvar, dajte prigrizek ali pa ga pobožajte, da bo nove predmete povezoval z nagrajevanjem in jih razumel kot pozitivno izkušnjo.

Prav tako morate poskrbeti, da se bo pes navadil na nove zvoke in vonje. Zvoke dojenčka najprej predvajajte tiho, to pa počnite predvsem takrat, ko se bo pes igral ali jedel, nato pa povečajte glasnost in jih predvajajte tako dolgo, da bo pes ob njih ostal miren. Na vonje boste psa najlažje navadili tako, da boste prosili nekoga, ki ima doma dojenčka, naj vam posodi neoprana oblačila ali odejo, to pa boste potem počasi predstavili psu. Vzemite si čas in se spoznavanja vonjev lotite tako kot spoznavanja zvokov in predmetov, torej ob prigrizkih, igranju ali božanju psa, če se bo ta na določeni točki preveč vznemiril, pa se vrnite na stopnjo, na kateri se je še počutil sproščenega.