Potem ko smo minuli teden pisali o tem, da lahko psa na prihod dojenčka pripravljate že s tem, da ga navajate na nove predmete, zvoke in vonje, tokrat poglejmo, kako ga pripravite na drugačno dnevno rutino in druženje z dojenčkom.

Nova rutina, nove situacije

Že veliko pred prihodom otroka razmislite o tem, kaj se bo za psa spremenilo, in to začnite počasi uvajati. Verjetno mu boste posvečali manj pozornosti in ga manj sprehajali, predvsem pa ob drugih urah dneva, morda tudi po drugih poteh. Morali mu boste omejiti dostop do nekaterih prostorov, predvsem pa boste od njega želeli, da je miren, zato ga za takšno vedenje nagrajujte. Lahko ga nagradite s priboljški, lahko ga pobožate, včasih je dovolj že, da mu rečete, da je priden. Enako ga nagradite, če boste uporabili ogrado za dojenčka, s katero boste zaprli dostop do stopnic. Ko bodo prišli obiski, bo pes namreč najverjetneje moral ostati na drugi strani ograje, vi in obiski pa na drugi.

Psa morate navaditi tudi na druge resnične življenjske situacije, med katerimi sta na primer sprehajanje psa in potiskanje vozička hkrati ali nošenje otroka v naročju. To pomeni, da se mora pes, poleg tega, da se odziva, ko ga pokličete, naučiti hoditi ob nogi, če se tega ni naučil že prej, in da ne vleče povodca. Odvaditi ga morate skakanja na vas. To boste najlažje storili tako, da boste nekaj časa vadili z lutko. Ko bo pes, kadar boste imeli v rokah lutko, skočil na vas, se ne smete odzvati, če bo ostal na tleh, pa ga nagradite. Lahko pa, ko dvignete lutko, vsakič na tla vržete prigrizek, dokler pes, ko boste dvignili lutko, ne bo avtomatično pogledal v tla.

Navadite ga na dotike

Ker bo otrok psa, ko bo malo odrasel, zagotovo mečkal po svoje in ga vlekel za rep, vi pa mu ne boste mogli dopovedati, da tega ne sme početi, morate drugačnih dotikov navaditi psa. To počnite počasi in psa nagradite vsakič, ko se dotaknete drugega dela telesa, tako da bo ostal sproščen ob vsakem dotiku, in to kadar koli se bo zgodil. Ko bo otrok prišel, pa ga nikoli ne pustite samega s psom. Če se želite, ko je pes v istem prostoru, ukvarjati z otrokom, zaposlite psa tako, da mu daste prigrizek, s katerim se bo dolgo ukvarjal, ali njegovo najljubšo igračo, tako da se boste lahko v miru posvetili otroku.

Nazadnje morate razmišljati tudi o tem, kako bo, ko se boste vrnili na delo. Takrat se bo rutina za psa, ki se je ravno dobro na vse navadil, spet spremenila. Tudi na to novo rutino boste psa pripravili tako, kot ste ga pripravljali pred prihodom otroka, tako da bo, ko se boste dejansko odpravili na delo in boste zato veliko manj doma, to zanj manjši šok.