Dobra telesna pripravljenost je poleg zdrave prehrane in pozitivnih misli eden najpomembnejših ključev do kakovostnega življenja. Poleti, ko so temperature višje, se pogosto osredotočimo samo na en tip vadbe, zanemarjamo pa druge aktivnosti, ki bi jih prav tako morali vključiti, ugotavlja zdravnik Aljoša Danieli iz Medicinskega centra Barsos: »Če na primer delate vaje za zgornji del telesa, se vsaj enkrat na teden posvetite mišicam v nogah. Če imate radi umirjeno vadbo, ji dodajte kratke odseke hitrejšega tempa. Za telesno osvežitev in okrepitev mišic pa je plavanje ena najboljših oblik športne rekreacije, predvsem za tiste, ki bi radi izboljšali svojo fizično kondicijo ali shujšali, zlasti če imajo močno povečano telesno težo.«

Med gibanjem v vodi, poudarja sogovornik, lahko izvedemo številne gibe, ki jih sicer na kopnem ne bi mogli: »Gibe izvedemo v večjem obsegu, pri gibanju v vodi je manj bolečin kot pri gibanju na suhem. V topli vodi se mišice sprostijo, zmanjša se mišični tonus, popustijo krči in bolečine. Obenem pa lahko izvajamo vaje proti uporu vode, kar krepi mišice.«

Po besedah Danielija je plavanje eden redkih športov, s katerim lahko povečamo vzdržljivost, gibljivost in moč, obenem pa srca ne obremenjujemo preveč, saj nam ni treba prenašati lastne teže. Plavanje je tudi dejavnost z najmanjšim številom stranskih učinkov, pravi, saj zaradi sorazmerno počasnih gibov skoraj ne prihaja do poškodb.

Ugoden vpliv na starostnike

»Vadba v vodi zmanjšuje tveganje za nastanek in razvoj bolezni srca in ožilja, zmanjšuje vrednosti maščob v krvi (vsega holesterola in trigliceridov), znižuje vrednosti škodljivega holesterola LDL in zvišuje vrednosti zaščitnega holesterola HDL,« zdravnik opiše pozitivne vplive plavanja. Poudarja, da vadba v vodi upočasnjuje tudi proces ateroskleroze, znižuje krvni tlak, zmanjšuje inzulinsko odpornost in znižuje raven glukoze v krvi, zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zmanjšuje endokrine motnje in tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, vpliva na upočasnitev napredovanja osteoporoze, ugodno vpliva na prebavo in izločanje ter pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Plavanje torej varuje in krepi zdravje, povečuje telesno zmogljivost in izboljša kakovost življenja, z gibanjem v vodi pa s primerno intenzivnostjo in trajanjem vplivamo tudi na svoje telesno in duševno zdravje, pa tudi na samozavest, voljo, vztrajnost, samospoštovanje in pogum. »Plavanje namreč ugodno vpliva na miselne in intelektualne sposobnosti, zmanjšuje anksioznost, izboljšuje razpoloženje in samopodobo in odpravlja nespečnost. Izboljša koncentracijo in v ljudeh sprošča občutke veselja in notranjega zadovoljstva. Aktivno gibanje v vodi in plavanje imata pomemben vpliv na naše dobro počutje na kopnem,« sklene Aljoša Danieli.