Cel dirkaški konec tedna je kazalo, da je z asfaltom na novo preplastena legendarna proga v Silverstonu v Veliki Britaniji na kožo pisana vodilnemu dirkaču svetovnega prvenstva Marcu Marquezu. Šestindvajsetletnik je bil suveren že v kvalifikacijah, v katerih je z rekordom proge deklasiral konkurenco za že svoj 60. »pole position« v karieri. »Konkurenca je huda, a mislim, da smo zelo močni,« se je po kvalifikacijah smejalo Marcu Marquezu.

Še zadovoljnejši je bil lahko z uvodom v dvanajsto preizkušnjo sezone. Uspel mu je odličen start, za nameček pa se je ekspresno odkrižal še svojega najbližjega konkurenta v boju za naslov svetovnega prvaka Andrea Doviziosa. Italijan je imel precejšnjo smolo, saj je odstopil že v prvem krogu. V enem od začetnih zavojev je namreč padel Francoz Fabio Qantararo, Dovizioso pa je zapeljal naravnost v njegov motocikel, pri čemer ga je katapultiralo visoko v zrak. Motociklista Ducatija so s proge odnesli na nosilih, kasneje pa ga zaradi udarcev v glavo in izgube spomina premestili v bolnišnico v Coventryju.

V nadaljevanju dirke je v kvalifikacijah drugouvrščeni Valentino Rossi svoje mesto prepustil Alexu Rinsu, ta pa je začel ogorčen lov za vodilnim Marquezom. Voznik Suzukija je rojaku vseskozi dihal za ovratnik, čakal na njegovo morebitno napako in snoval načrt za napad na zmago. Tega je brezhibno izpeljal povsem v zaključku in tekmeca, ki je vodil celotno preizkušnjo, prehitel na ciljni črti zadnjega kroga za vsega 13 tisočink sekunde. »To je neverjetno. Nimam besed, s katerimi bi opisal zmago. V predzadnjem krogu bi skoraj storil veliko napako, a sem vedel, da sem hitrejši od Marqueza. Počutil sem se odlično skozi celotno dirko. Ko sem začutil svojo priložnost, sem jo želel maksimalno izkoristiti. To je nedvomno velika zmaga za naše moštvo in obenem dobra popotnica za naprej,« je bil po dirki navdušen Alex Rins, ki je letos zmagal že na VN Amerike aprila v Austinu. Dirka je sicer povsem pripadla španskim motociklistom, saj je na tretjo stopničko zmagovalnega odra stopil Maverick Vinales.

»Zadovoljen sem, ker sem v seštevku svetovnega prvenstva povečal prednost na 78 točk, malo manj z razpletom dirke. Občutek, ko izgubiš na ciljni ravnini, ni najlepši. Rins je imel v zadnjem krogu preprosto boljši oprijem,« je po dirki priznal Marquez. Aktualnemu svetovnemu prvaku je v tolažbo lahko kvečjemu dejstvo, da je v Silverstonu osvojil že svoje 88. stopničke v karieri in tako izenačil dosežek legendarnega Italijana Giacoma Agostinija. Precej slabše se je odrezal Marquezov moštveni kolega Jorge Lorenzo, ki se je vrnil po junijski poškodbi v Assnu. Trikratni svetovni prvak je cel konec tedna capljal za konkurenco, dirko pa končal na zanj skromnem 14. mestu.

Zmaga je odšla v Španijo tudi v šibkejših razredih. V moto 2 je Augusto Fernandez slavil pred rojakom Jorgejem Navarrom in Južnoafričanom Bradom Binderjem, v moto 3 pa je Marcos Ramirez ugnal Italijana Tonyja Arbolina in Lorenza Dalla Porta. Motocikliste naslednja preizkušnja čaka 15. septembra v Misanu v San Marinu.