Tesneje, bolj napeto, zanimivejše, bolj dramatično, kot je bilo danes v razredu motoGP na dirki motociklističnega svetovnega prvenstva na veliki nagradi Avstrije v Spielbergu, skorajda ne gre. Dirka se je namreč odločala dobesedno v zadnjih trenutkih, v zadnjem zavoju, v katerem je Italijan Andrea Dovizioso na ducatiju prehitel vodilnega v skupnem seštevku, Španca Marca Marqueza na hondi, se nato do ciljne črte uspel zadržati v ospredju in jo prečkal kot prvi. S tem je prišel do svoje druge zmage v sezoni, prve po uvodni preizkušnji za VN Katarja, Marquez pa je tako na dirkališču, na katerem se zaradi bližine vselej zbere tudi veliko slovenskih ljubiteljev tega športa, še naprej brez zmage.

Da bo dirka minila v znamenju dvoboja Doviziosa in Marqueza je sicer nakazal že začetek, ko sta Italijan in Španec po štartu pri hitrosti okrog 300 kilometrov na uro drug drugega malce oplazila, kar je izkoristil Francoz Fabio Quartararo in se prebil na prvo mesto. A le začasno. V sedmem krogu sta ga omenjena prehitela, kmalu za tem se je na vrh prebil Marquez, a mu je Dovizioso brez večjih težav sledil in ga devet krogov pred koncem prehitel. Sledilo je še nekaj napetih dvobojev, prehitevanj in poznih zaviranj, v zadnji krog pa je šel na prvem mestu Marquez in prvo mesto zadržal vse do zadnjega zavoja. Takrat pa se je zgodilo… »Če sem odkrit, si nisem mislil, da mi bo uspelo, da je izvedljivo. Toda moral sem poskusiti, tvegati. Vedel sem, da bom tako ali tako zadržal drugo mesto, če mi spodleti, tako da nisem imel česa izgubiti. In na koncu se je izšlo,« je prehitevanje v zadnjem zavoju opisal Andrea Dovizioso, ki je z zmago vsaj nekoliko zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Ta za vodilnim Špancem, ki ostaja pri šestih zmagah v sezoni, sicer še vedno znaša visokih 58 točk. Tudi zato je bil Marc Marquez verjetno kljub drugemu mestu po dirki nasmejan in dobre volje, ko je razlagal, kako je sam videl dogajanje na dirkališču. »Vesel sem, nimam razloga, da ne bi bil. Dirka je bila zahtevna tudi zaradi naše napačne izbire gum, česar sem se zavedel zelo hitro, pa nam je vseeno zmanjkalo zelo malo do prvega mesta. Andrea je bil tokrat izjemen in si je zaslužil zmago, mi pa že gledamo na prihodnje dirke.«

Prva od teh bo 25. avgusta na dirkališču Silverstone za VN Velike Britanije, v Avstriji pa so ob robu letošnje dirke medtem z novo pogodbo uradno potrdili tudi, da bodo najboljši motociklisti na svetu na dirkališču Spielberg tekmovali še vsaj do leta 2025.