Motociklisti elitnega razreda motoGP se vračajo v Silverstone, kjer jih je lani pričakal deževen konec tedna in kaotične razmere. Zaradi močnega neurja in slabega odvodnjavanja na progi so bili gledalci priča pravi grozljivki v sobotnih kvalifikacijah. Padci so si sledili drug za drugim, najhuje pa jo je skupil Tito Rabat, v katerega je priletel motocikel Marca Morbidellija. Španec je v nesreči utrpel zlom noge na treh mestih in si poškodoval arterijo. Ker deževje ni prenehalo niti dan pozneje, so prireditelji zaradi varnosti dirkačev prvič po letu 1980 in veliki nagradi Avstrije na Salzburgringu dirko odpovedali v vseh razredih. »Lanski konec tedna v Silverstonu je bil prava nočna mora. Upam, da bo letos drugače,« pred dvanajsto dirko sezone pravi Valentino Rossi. Želja se mu bo bržkone uresničila, saj vremenoslovci navkljub muhastemu angleškemu vremenu napovedujejo, da hujšega naliva na območju kultnega dirkališča najverjetneje ne bo.

Da se lanska blamaža ne bi ponovila, so organizatorji še drugič v dveh letih popravili progo in položili novo plast asfalta, kar jih je stalo 5,5 milijona evrov. »Podlaga je na nekaterih območjih še vedno grbinasta. Mislim, da fantom v motoGP ne bo všeč predvsem zavoj številka šest,« je po julijski dirki formule 1 opozoril voznik moštva Renault Daniel Ricciardo. »Bomo videli, kakšna je nova podlaga. V preteklosti je bila zelo nemirna, dodaten dejavnik pa bo predstavljalo tudi vreme,« je dejal aktualni svetovni prvak Marc Marquez.

Steza v Silverstonu je sicer s svojimi 5,9 kilometra najdaljša v dirkaškem koledarju. Lepe spomine nanjo ima zlasti Rossijev moštveni kolega pri Yamahi Maverick Vinalea, ki je tu dosegel prvo zmago v razredu motoGP. Španec je bil najboljši pred tremi leti in je eden od kar petih motociklistov, ki so od leta 2013 slavili na veliki nagradi Velike Britanije. Prav zato pred jutrišnjo preizkušnjo ni izrazitega favorita za najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Na Otok s popotnico zmage v Avstriji prihaja Dovizioso, ki bo poskušal še znižati zaostanek 58 točk za vodilnim v skupnem seštevku Marquezom. Slednji je bil v letošnji sezoni na desetih od enajstih dirk vsaj drugi, v Northamptonshiru pa bo s svojo hondo lovil že 88 stopničke v elitnem razredu. Če bo nanje stopil tudi jutri, bo izenačil dosežek legendarnega Italijana Giacoma Agostinija.

Po junijski nesreči na treningu v Assnu se v motociklistično karavano vrača Jorge Lorenzo. Čeprav je bil dva meseca odsoten, je ostal v središču pozornosti. V prvi vrsti zaradi domnevnega poskusa prebega od Honde k Ducatiju, kar je močno ujezilo šefa njegovega moštva Alberta Puiga. »Sam nisem nikoli ničesar izrekel, saj me pogodba s Hondo veže še za dve leti. A ker je bilo govoric o meni vse več, sem poklical Alberta in mu povedal, da želim ostati,« je zatrdil Jorge Lorenzo. Trikratni svetovni prvak velikih ambicij pred jutrišnjo dirko nima, zato bo dirko izkoristil za preizkus svoje pripravljenosti. »Moja poškodba se teoretično celi tri mesece, od nesreče pa sta minila natanko dva. Seveda še vedno čutim bolečine, zlasti v hrbtenici. Bomo videli, če sem dovolj zdrav za celoten konec tedna na motociklu,« je še povedal Lorenzo.