Ni dneva v letu, na katerega se ne bi po majhnem kraju blizu Radovljice, Begunjah na Gorenjskem, sprehodili ljubitelji Avsenikove glasbe od blizu in daleč. A le na vsaki dve leti v tem kraju poteka Festival Avsenik. Tokratni, peti po vrsti, se bo začel jutri in se končal v nedeljo. Doslej se ga je udeležilo že več kot 20.000 obiskovalcev, tokrat pa jih organizatorji pričakujejo okoli 4000.

Ponosen, da jih je pred desetletji poslušal v živo

»Med obiskovalci festivala je največ nemško govorečih iz Nemčije, Avstrije, Švice, pridejo pa tudi z Madžarske in celo iz Združenih držav Amerike in Kanade. Veliko jih bo pri nas vse tri dni festivala,« pravi glavna organizatorka festivala Nataša Farkaš. Med njima sta tudi Ernst in Maria Krieglmeier iz nemškega Denkendorfa. Že nekaj dni pred festivalom sta spoznavala domači kraj glasbenih velikanov. »Prvič sva tukaj in ob koncu tedna se bova udeležila festivala,« povesta navdušeno. Kdaj sta se spoznala z Avsenikovo glasbo, se ne spomnita več. A Ernst je tudi sam glasbenik in z veseljem sam izvede kakšno njihovo melodijo. »Pred mnogo leti sem bil celo na njihovem koncertu,« ponosno pove.

Zdaj po krajih, kjer je včasih nastopal njegov dedek Slavko Avsenik, s svojim ansamblom občinstvo razveseljuje Sašo Avsenik. »Ata je imel res velik trg. Pred kratkim smo prišli v mesto, kjer je igral pred 52 leti. Ljudje so jokali, ko so poslušali skladbe,« opisuje dogodke, ki članom ansambla sežejo v srce. »V tujini ljudje, ki pridejo na naše nastope, prinesejo s seboj toliko čustev. V Sloveniji je nekoliko drugače. Zdi se mi, da je pri nas občinstvo res navajeno dobre glasbe,« Sašo Avsenik razmišlja o razlikah.

Medtem ko je v Begunjah že vse nared za festival, ki se bo začel v jutri, v petek, se Sašo Avsenik spominja, kako se ga je veselil, ko na njem še ni nastopal. Tokratni festival je namreč peti po vrsti, pripravljajo pa ga na vsaki dve leti. »Na prvem festivalu leta 2008 še nisem imel ansambla. Takrat sem nastopajoče pomagal pošiljati na oder,« se spominja, a na naslednjem festivalu je že nastopal.

Avseniki so bili veliko na cesti

»Gre za tridnevni revialni festival, ne za tekmovanje,« opozarja umetniški vodja festivala Gregor Avsenik. »Izvajalci bodo izvedli več kot 150 skladb, medtem ko imajo Avseniki sicer več kot 1000 skladb, a na festivalu bo izvedena le sedmina slednjih. Če bi odigrali vse skladbe v originalni izvedbi, bi festival lahko raztegnili na tri tedne, z vsemi priredbami pa bi lahko potekal ves mesec,« pravi Gregor Avsenik. Poudarja, da občinstvu ni pomembno, kako hitro in spretno izvajalci odigrajo Avsenikove skladbe, ampak tudi, kako so videti na odru, kako si sledijo bolj in manj znane melodije, katere poudarke iz zgodovine izpostavljajo in podobno.

Prvi dan festivala so organizatorji po besedah Gregorja Avsenika poimenovali Na avtocesti. »Avseniki so bili kot glasbeniki skorajda tudi poklicni šoferji in so prepotovali širno Evropo. Tudi Slavkov vnuk Sašo Avsenik v zadnjih letih ogromno nastopa v tujini. »Hrbet me pogosteje boli zaradi vožnje kot zaradi tega, da na nastopih po več ur stojim na odru z 12-kilogramnsko harmoniko,« pravi. Z ansamblom letos praznuje 10-letnico delovanja, medtem ko hkrati mineva tudi 90 let od rojstva Vilka Ovsenika in Slavka Avsenika. Sicer pa organizatorji največ slovenskih obiskovalcev festivala pričakujejo v nedeljo na tako imenovanem slovenskem dnevu, ki je posvečen predvsem domačemu občinstvu.