V bližini domovanja svetovno znane glasbene družine Avsenik v Begunjah na Gorenjskem stoji še ena znamenita stavba, tako imenovana Ratzingerjeva vila. Znana je predvsem po svojih arhitekturnih posebnostih, v zadnjem času pa je zaslovela tudi po zaslugi krajevnega dogajanja. Občina Radovljica, ki je lastnica znamenite vile, je namreč stavbo nameravala prodati, kar pa je krajane Begunj na Gorenjskem močno vznemirilo. Nizali so predloge, kaj vse bi s stavbo, nujno potrebno obnove, lahko počeli. Med predlogi, kako bi lahko stavba služila svojemu kraju, so bili tudi takšni, ki so omenjali ureditev doma krajanov z dvorano za prireditve v njeni dotrajani notranjosti.

Upokojenci v vili vsaj do leta 2022

Potem ko se zaradi nezanimanja zasebnikov za nakup znamenite rumene stavbe prodaja ni uresničila, so tudi krajani Begunj na Gorenjskem staknili glave in razmislili o svojih načrtih. »Svet krajevne skupnosti je s svojo komisijo ocenil, da je večnamensko dvorano bolje urediti v obstoječem gasilnem domu, kjer so za to boljši pogoji. Veseli pa smo, da v Ratzingerjevi vili ostajajo člani društva upokojencev, ki zgledno skrbijo za okolico in objekt po svojih zmožnostih. Ti vsekakor potrebujejo prostor, ki je vsem dostopen,« pravi Peter Kolman, predstavnik domačinov.

Da občina Radovljica po zadnji neuspeli dražbi ne nadaljuje prodajnih aktivnosti za vilo v svoji lasti, je potrdil tudi župan Radovljice Ciril Globočnik. »Z Društvom upokojencev Begunje smo podpisali najemno pogodbo za obdobje do leta 2022, obenem pa načrtujemo oživitev gasilskega doma kot doma krajanov Begunj,« je dejal.

Časovno urejanje dvorane, ki naj bi zadostovala za 100 obiskovalcev, še ni opredeljeno, dodaja župan.

Domačini želijo, da bi vila služila kraju

Marca letos je radovljiška občina za dražbo, ki je zaradi nezanimanja kupcev ni izvedla, za vilo postavila izklicno ceno 299.000 evrov. Vila je bila zgrajena leta 1897 in je potrebna temeljite prenove. Ima 451,7 kvadratnega metra površine in je sestavljena iz kleti, pritličja, nadstropja in mansarde. Okoli vile so lepo urejen vrt, dostopna pot in parkirišče, so na občini navedli ob razpisu dražbe. Krajani so bili ogorčeni, ne le zaradi namere prodaje, pač pa jih je zmotila tudi domnevno nizka cena znamenite stavbe, ki je zapisana v register kulturne dediščine. Bali so se, da morebitni kupec z njo ne bi ravnal skrbno.

»V Begunjah si želimo, da Ratzingerjeva vila ostane namenjena kraju in da dobi morda še nove vsebine, ki bodo kaj prinesle tako kraju kot tudi njegovi dodatni turistični ponudbi,« meni Kolman. »Gre za posebno stavbo, za vilo z zgodovinsko in kulturno vrednostjo, zato bi bilo škoda, če bi prišla v zasebne roke.«

Kolman se podobno kot drugi domačini zaveda, da vzdrževanje stavbe za občino pomeni nezanemarljiv izdatek. »Prav zato bi bilo dobro, da se razmišlja o vsebinah, ki bi prinesle tudi denar, s katerim bi vilo lahko vzdrževali,« še meni. O morebitni obnovi vile se je govorilo že večkrat, ko se je omenjalo tudi okviren znesek, potreben zanjo. Ta bi po preteklih ocenah verjetno presegal 800 tisočakov in se približal milijonu evrov.