Bolj ko pritiska poletna vročina, bliže je začetek priprav za hokejiste Olimpije in Jesenic pred novo zimo. Najuspešnejša slovenska kolektiva bosta še naprej nastopala v alpski ligi, v kateri bo odslej osemnajst klubov. Potem ko se je poslovil Milano, sta se pridružili mladinski moštvi Dunaja in Linza. Veliko vprašanje je, ali bosta novinca pripomogla k večji kakovosti tekmovanja, saj se lahko zgodi, da bo v alpski ligi nastala še občutnejša razlika med klubi iz zgornjega in spodnjega doma lestvice. Ni nepomembno, da je predsedovanje alpski ligi prevzela slovenska hokejska zveza z Matjažem Rakovcem na čelu.

Olimpija blizu končne podobe

Olimpija bo naslov prvaka v alpski ligi branila izključno z domačimi hokejisti, med katerimi ni več pomembnih članov zadnje šampionske zasedbe. Tivoliju sta pomahala v slovo branilca Luka Vidmar in Kristjan Čepon, na Poljsko je odšel drugi strelec moštva Gregor Koblar, v Innsbruck pa se je preselil obetavni Miha Zajc, ki je zablestel na odločilnih tekmah minule zime. Ljubljančani so se okrepili z reprezentančnim branilcem Miho Logarjem in otrokom tivolske dvorane Anžetom Ropretom, ki je nazadnje igral na Madžarskem. Ekipa bo treninge začela v ponedeljek. »Moštvo smo skorajda v celoti sestavili. Morda se bomo okrepili še s kakšnim mladim branilcem,« je z oddiha v Grčiji sporočil predsednik kluba Miha Butara.

Olimpija si je po osvojitvi alpske lige visoko postavila letvico, ki jo bo težko doseči. Ljubljančane bo še naprej vodil trener Jure Vnuk, a ob sebi ne bo imel marljivega pomočnika Mateja Hočevarja, ki se je izkazal z resnim in analitičnim pristopom. Hočevar bo odslej kot pomočnik trenerja in vodja razvojnega programa služboval v Brunicu, na tivolski klopi pa ga bo zamenjal kontroverzni Gregor Polončič, ki je po koncu igralske kariere ostal v stiku s hokejem. V zadnjih letih se je v javnosti zaradi razburljivega zasebnega življenja pojavljal predvsem na straneh črne kronike. Leta 2012 je bil na okrajnem sodišču obsojen na pogojno zaporno kazen, ker je dolgoletnemu prijatelju v nočnem času pred lokalom v Šiški na glavi razbil kozarec. V novi tivolski službi bo imel Polončič med drugim priložnost za dokazovanje trenerskih sposobnosti in izboljšanje svojega ugleda.

Olimpijo na mednarodnem odru poleg nastopanja v alpski ligi čaka še izziv v celinskem pokalu proti enakovrednim in slabšim nasprotnikom. Cilj kluba je napredovanje v tretji krog tekmovanja, ki bo na Danskem, skrita želja pa nastop na zaključnem turnirju. Zmagovalec celinskega pokala bo prejel vstopnico za ligo prvakov. Na domačem prizorišču bodo tivolski hokejisti branili tako državno kot pokalno lovoriko, kjer se jim v spopadih z Jesenicami očitno obeta še izrazitejša vloga favorita kot lani.

Jeseničani krepko znižali ambicije

Jeseničani so se namreč zaradi zahtevnega finančnega položaja odločili za občutno pomladitev moštva, ki bo v novo sezono krenilo brez tujih okrepitev in visokih ambicij. Železarji v zadnjih dneh pospešeno podaljšujejo pogodbe z mladimi igralci, ki bodo morali prevzeti vidnejše in odgovornejše vloge v moštvu. Novinca sta celjski branilec Nik Grahut in napadalec Timotej Končar, ki je v zadnjih treh sezonah igral v severnoameriški študentski ligi. Povratnik na Jesenice je Andrej Hebar, ki bo pri skoraj 35 letih gonilna sila pomlajenega kolektiva. Velik izziv čaka vratarja Urbana Avsenika in Žigo Kogovška, ki bosta poskušala zapolniti vrzel po odhodu obeh tujih vratarjev. Tadej Čimžar in Nik Pem se še odločata, ali bosta ostala med železarji.

Po dvanajstih letih delovanja v francoski ligi v vlogi igralca in trenerja se v domovino vrača Mitja Šivic, ki je po odhodu Marcela Rodmana na Madžarsko prevzel izpraznjeno trenersko mesto. Ker je klub pred novo sezono znižal cilje, bo na jeseniški klopi podvržen manjšemu pritisku kot njegovi predhodniki. Šivičev pomočnik še ni znan, a v Podmežakli iščejo mladega in delavnega trenerja. Predsednik kluba Anže Pogačar medtem še vztraja na najvišjem položaju, ki ga je pripravljen nemudoma odstopiti, a se mora najprej pojaviti verodostojen kandidat za njegovega naslednika. Tudi če bi Pogačar nepreklicno odstopil, bi do imenovanja novega predsednika ostal zakoniti zastopnik kluba.

»Ker so pred letom dni vsi veliko obljubljali, na koncu pa malo izpolnili, smo se pred novo sezono odločili, da pomladimo ekipo in znižamo stroške. To nikakor ne pomeni, da se bomo predali, a si za cilj ne moremo več zastaviti polfinala alpske lige. Radi bi gradili na mladih in jim ponudili več priložnosti za dokazovanje. Želja je, da bi igrali moderen hokej, da bi moštvo napredovalo,« je dejal Anže Pogačar. Jeseničani se bodo zbrali čez teden dni, ko bodo opravili testiranja, 5. avgusta pa bodo preizkusili tudi ledeno ploskev Podmežakle.