Sindikat kmetov Slovenije zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali namreč vztraja pri odstopu ministra za okolje in prostor Zajca, ker po njihovem mnenju ne ukrepa ustrezno pri reševanju problematike. Interventni zakon, ki ga je DZ potrdil 20. junija, dovoljuje odvzem 200 medvedov, od tega 175 z odstrelom, in 11 volkov iz narave.

Po zadnjih podatkih zavoda pa so lovci doslej po zakonu odstrelili 75 medvedov in nobenega volka. Za odstrel volka veljajo posebni pogoji, ki pa so jih pristojni ta teden omilili, da bi lovci lažje izvajali lov. Kot je razvidno iz odgovora kabineta predsednika vlade, je v reševanje problematike vskočil Šarec. »V primeru, ko katerikoli minister ne uživa več zaupanja premierja, pa je to na primeren in jasen način skomunicirano,« pa so odgovorili na vprašanje, ali Zajc uživa premierjevo zaupanje.

Minister je očitke sicer zavrnil in pozive k odstopu označil za neutemeljene. Položaj v državi - zaradi nerednega izvajanja odvzema so se tako medvedi kot volkovi prenamnožili - je po ministrovih pojasnilih posledica dolgoletnega zanemarjanja upravljanja tako medveda kot volka.

Vlada je sicer zakon o interventnem odvzemu medveda in volka pripravila zato, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja. Zato se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto zveri ali tam, kjer jih doslej ni bilo, pa je občutek varnosti omajan. V državi je po ocenah okoli 1000 medvedov in 80 volkov.

Vlada o menjavi na vrhu okoljskega inšpektorata na eni od prihodnjih rednih sej

Minister za okolje in prostor Simon Zajc bo zamenjavo glavne inšpektorice inšpektorata za okolje in prostor Dragice Hržica predlagal na eni izmed prihodnjih rednih sej vlade, torej predvidoma konec avgusta ali v začetku septembra, so za STA pojasnili na ministrstvu. Na njeno mesto bo predlagal Dragana Matića, sicer predsednika sveta SMC. Minister Zajc, ki sodi v kvoto SMC, meni, da je Matić usposobljen in primeren za vodenje okoljskega inšpektorata, saj ima tako vodstvene izkušnje kot strokovne kompetence. Ima deset let delovnih izkušenj na področju inšpekcijskega nadzora, saj je bil inšpektor višji svetnik na inšpektoratu za kulturo in medije od leta 1999 do 2009. Eno leto je ta inšpektorat tudi vodil, so obrazložili na ministrstvu.

Zajc sicer v javnih izjavah ni skrival nezadovoljstva z delom inšpektorata, ki ga vodi Hržica. V zadnjih tednih so najbolj odmevali očitki o domnevno pomanjkljivem nadzoru nad dejavnostjo predelave nenevarnih odpadkov v moravški družbi Termit, zaradi česar je Zajc nad delom inšpektorata tudi odredil izredni nadzor.

Se je pa nad Zajca v javnosti že zgrnil plaz očitkov zaradi napovedi, da bo za novega šefa inšpektorata imenoval Matića, saj da ta nima nikakršnih izkušenj na tem področju, in da gre tako za izključno strankarsko kadrovanje. Matić je sicer z Zajcem v minulem mandatu delil poslanske klopi.

V SMC pa na očitke o strankarskem kadrovanju odgovarjajo: "Resor, ki ga je prevzel Zajc, je bil dolga leta voden premalo ambiciozno. Zdaj se stvari korenito premikajo na bolje, minister svoj program uresničuje s sodelavci. Pomembno je, da so kompetentni, da je z njimi mogoče dobro sodelovati in da se vzpostavi medsebojno zaupanje." Ministrova ocena in odgovornost pa je, da na mesta iz svoje pristojnosti imenuje oz. predlaga takšne ljudi, so v stranki še navedli za STA.

Podobno so v kabinetu predsednika vlade za STA navedli, da so tovrstni predlogi imenovanj in razrešitev v pristojnosti posameznih ministrov, zato prevzemajo tudi vso odgovornost pri svojih odločitvah.

Zajc je za POP TV v torek zvečer sicer napovedal, da bo pri predlogu Matića vztrajal, saj da verjame, da se bo izkazal za dobro izbiro. Če vlada njegovega predloga ne bo podprla, pa bo poiskal novo ime.