Nekaj sto kmetov je na sobotnem protestnem shodu v Velikih Laščah vlado in druge pristojne opozorilo, da jih je zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali »že zdavnaj minilo potrpljenje«. Do uresničitve zahtev, med njimi je tudi takojšen odstop okoljskega ministra Simona Zajca, so napovedali stopnjevanje pritiska z novimi protesti.

Protest pod geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak je organiziral Sindikat kmetov Slovenije. K udeležbi je poleg kmetov pozval tudi druge podeželane, ki živijo v strahu pred zvermi.

Predsednik sindikata Anton Medved je v osrednjem nagovoru zahteval, naj se volkove odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.

Po njegovih besedah je država dolžna poskrbeti za »svoje zveri«, da ne delajo škode kmetom. Na območjih z zvermi naj država ljudem zaradi nižje kakovosti življenja nameni davčne olajšave in razvojne spodbude, je še dejal Medved. Sindikat je v protestno peticijo, pod katero je začel zbirati podpise, vnesel tudi poziv k odstopu ministra za okolje in prostor Zajca.

Medved pravi, da bo ljudi vedno več

Medved je napovedal, da bodo proteste nadaljevali vse do uresničitve zahtev. Tako bodo čez teden dni organizirali shod v Ilirski Bistrici, čez štirinajst dni pa v Gornji Radgoni. Še teden dni pozneje pa bodo, če bo treba, prišli v Ljubljano pred državni zbor. Izrazil je prepričanje, da bodo protesti le še pridobivali na množičnosti.

Govorci so pred zbrano množico na osrednjem trgu v Velikih Laščah opozorili, da namnožitev zveri ni prizadela le rejcev, ampak vse prebivalce podeželja. Številni primeri so namreč po njihovih besedah pokazali, da zveri ne kažejo velikega strahu pred človekom in hrano iščejo celo v naseljih, kar med ljudmi stopnjuje negotovost in občutek strahu.

Takšno stanje je skrb vzbujajoče in zahteva hitro ukrepanje, da ne bo prišlo tudi do človeških žrtev, je bilo slišati v nagovorih.

»Zveri so za v divjino in ne za v vasi. Del stroke, ki je z napačnimi ukrepi povzročil zdajšnje stanje, pri tem pa na veliko zaslužil, naj se čim prej umakne in da besedo resničnim strokovnjakom,« je pozval podpredsednik sindikata Roman Žveglič. Po njegovi oceni vladni ukrepi niso le prepozni, ampak tudi premalo konkretni in odločni ter za kmete žaljivi.

Nekateri so pripeljali traktorje

Po navedbah organizatorja so protestniki na shod prišli iz vse Slovenije. Nosili so slovenske in evropske zastave ter transparente. Na njih je bilo mogoče prebrati: V Ljubljani so zveri zagrajene, na deželi pa spuščene; Enega bomo odvzeli, ostale v Ljubljano; Nič zveri na naših dvoriščih. Več protestnikov se je na shod pripeljalo s traktorji.

V Velike Lašče so prišli tudi predstavniki stanovskih kmečkih organizacij in civilnih iniciativ z območij, ki se soočajo z napadi zveri na rejne živali. Soglašali so, da so kmetje zaradi neodzivnosti vlade izgubili potrpljenje, nekateri pa tudi izgubljajo voljo za kmetovanje.