Svetovno najbolj znana je zagotovo breskev melba. Posladek iz breskvinih polovic, malinove omake in vaniljevega sladoleda, ki ga po vrhu posujemo še z mandljevimi lističi, je davnega leta 1892, takrat, ko se je rodil tovariš Tito, v londonskem hotelu Savoy razvil kuharski mojster Auguste Escoffier, in sicer za avstralsko operno divo, sopranistko Nellie Melba, ki je takrat nastopala v Wagnerjevi operi Lohengrin. Podobno breskovo sladico si lahko omislimo sami, in to v številnih različicah. Namesto malinove omake lahko denimo uporabimo pire iz jagod, ribeza… Iz breskev lahko poleg najrazličnejših pit, zavitkov, sadnih solat, biskvitov in omlet pripravimo tudi nekaj povsem drugačnega, zelo sezonskega. Poleg breskev je namreč tudi glavna sezona paradižnika in oboje je mogoče združiti v perfektni solati. Tako breskve kot paradižnik (slednjega naj bo nekoliko več) narežemo v skledo, dodamo rezine mocarele, fete ali drugega mladega sira, nato pa vse skupaj zabelimo s hladno stisnjenim oljčnim oljem, jabolčnim kisom, soljo in poprom. V vročih dneh bo prijalo tudi, če narezane breskve stresemo v skledo, posujemo z malo sladkorja in zalijemo s penino, za dve uri postavimo v hladilnik, nato pa postrežemo kot kompot. Morda bo še slastneje, če na koščke narezane breskve prelijemo z limonovim sokom in pokapamo z višnjevim likerjem maraskinom, posujemo z malo sladkorja in naribano limonovo lupinico ter listi poprove mete, nato pa posodo tesno zapremo in čez noč postavimo v hladilnik. Nemara pa breskve skupaj s figami skuhamo v belem vinu s strokom vanilje in postrežemo z jagodno kremo… Imenitna delikatesa so tudi breskve, pečene na žaru. Polovice breskev na prerezanem delu namažemo z oljem in spečemo na žaru ali v ponvi, da se zmehčajo, a ostanejo nekoliko čvrste. Prelijemo jih z omako, skuhano iz malo medu, limonovega soka in vejice timijana, ter postrežemo s smetano ali sladoledom ter praženimi mandljevimi lističi (podobno kot melba). Podoben je italijanski recept, pri katerem damo v ponev med, limonov sok, malo vode in vejico rožmarina. Ko to zavre, dodamo polovice breskev in jih med obračanjem počasi pečemo. Še vroče postrežemo s sladoledom in jagodami, borovnicami… Na kakšen hladnejši dan lahko vroče breskve pripravimo tudi tako, da jih položimo v okrogel teflonski pekač ter poškropimo z mandljevim likerjem amaretom in posujemo s sladkorjem, nato pa za nekaj minut postavimo na štedilnik, da se breskve s spodnje strani zapečejo. Vse skupaj za deset minut položimo še v karseda segreto pečico, da se breskve zmehčajo, sok pa se zgosti v sirup. Ko smo že ravno segreli pečico – polovice breskev položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, jih posujemo z mešanico sladkorja in vanilje, nato pa postavimo v pečico in za okoli deset minut, da breskve dobijo sladko skorjico, vključimo zgornji žar. V vsako polovičko damo žlico skute, zmešane z medom, in postrežemo…

Melba – pečene breskve z medom, malinami in mandlji

lepe zrele breskve, približno eno breskev na osebo (uporabimo lahko tudi marelice), rjavi sladkor, akacijev med, timijan ali meliso. Za malinovo omako še maline (če uporabimo zamrznjene, jih prej popolnoma odtalimo in odcedimo) in sladkor (tega naj bo za polovico teže malin), po želji še kakšen sadni liker ali rum za odišavljenje. Za oblogo še kakšen boljši vaniljev sladoled in mandljeve lističe ali grobo nasekljane nesoljene pistacije.

Najprej pripravimo malinovo omako. Maline in sladkor pristavimo v kozici in zavremo. Temperaturo znižamo, maline pa počasi kuhamo, da razpadejo. Lahko jim pomagamo s kakšnim pripomočkom za pretlačevanje krompirja ali s čim podobnim. Omako pretlačimo skozi gosto cedilo in ohladimo. Če se pri tem preveč zgosti, jo razredčimo s kakšno žličko hladne vode ali malinovega žganja. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Breskve operemo, razpolovimo in izkoščičimo. Položimo jih v pekač s prerezano stranjo navzgor. Pokapljamo jih z medom, posujemo s sladkorjem, nazadnje pa še z vejicami oziroma lističi timijana. Pekač za približno 20 minut porinemo v ogreto pečico, toliko, da se breskve privlačno obarvajo in po vrhu karamelizirajo, pazimo pa, da jih ne zažgemo. Mandljeve lističe rahlo popečemo v suhi ponvi – le toliko, da zadišijo. Vroče pečene breskve razdelimo v skodelice, jih obložimo z vaniljevim sladoledom, izdatno pokapljamo z malinovo omako in posujemo z mandljevimi lističi ter takoj ponudimo.