»Poglejte tole rastlino tu v loncu, ki se ovija in ima srčaste liste. Pravimo ji korenina svetlobe,« pripoveduje Katja Temnik in pojasni, da rastlina pravzaprav raste v kremenčevem pesku, in le v njem se korenina tudi debeli, pri čemer lahko zraste celo več kot meter dolg koren.

Ime rastline izhaja iz tega, ker kremen po načelu biodinamike posreduje svetlobo pod zemljo, uživanje te korenine pa posreduje svetlobo v telo. Katja razloži, da se lahko korenina uživa tudi surova, naribana, lahko se peče, »mi pa jo uporabljamo kot čips ali pa jo zmeljemo v prah ter dodajamo zeliščni soli«.

Katjo Temnik ljudje poznajo iz drugih logov, pred devetimi leti je bila še kapitanka slovenske košarkarske reprezentance, pred tem se je njena športna kariera kalila tudi v mnogih klubih v tujini. »Bila sem poklicna košarkarica in že od mladega me je vleklo od doma, najprej v Ljubljano in potem v tujino,« pripoveduje Katja o tem, da si ni nikdar predstavljala, da bo živela v Žičah. »Veste, košarka mi je dala priložnost, da vidim veliko sveta, šest let sem živela v tujini, a ko si malo starejši, začneš ugotavljati, da je kvaliteta življenja drugje. Je v tem, da nisi ure in ure za volanom, da stopiš iz hiše in se dotakneš nečesa zelenega.«

Do zelišč jo je pripeljala njena mama Majda Temnik, ki si je s prvo nagrado za uspeh v srednji šoli kupila knjigo Richarda Willforta Zdravilne rastline in njih uporaba. »Ampak potem, saj veste, kako gre življenje, sem študirala, imela družino, pa ni bilo kaj dosti časa za to mojo ljubezen,« pripoveduje Majda, ki se je zeliščem lahko posvetila šele po upokojitvi.

Kako so se zložila naključja

Navdušili so jo pravzaprav na dvorcu Trebnik, kjer so v devetdesetih letih odprli zeliščni vrt. Občasno je vodila obiskovalce in ugotovila, kako radi prihajajo, kako navdušeni so na vrtom. Takrat si je zaželela, da bi imela tudi sama kdaj vrt, ki bi ga lahko pokazala obiskovalcem. In ker se včasih lepo zložijo naključja, sosed ni več potreboval travnika nad hišo in ga je oddal v najem. Iz travnika je nastal zeliščni vrt Majnika, kmalu se mu je pridružila še sosednja njiva, Katja pa je pred nekaj leti v Brezju pri Poljčanah kupila opuščeno kmetijo, ki jo zdaj počasi obnavljajo.

»Kar je zraslo na zeliščnem vrtu, je najprej romalo v darila, potem nekaj malega za prodajo,« se začetkov spominja Majda. Letos so nasadili še pol hektarja mete in citronke. »Povpraševanje raste,« pove Katja, »ker ljudje ne zaupajo več čajem iz vrečke, vedno bolj si želijo vedeti, kje in kako je bilo pridelano to, kar dajo v usta.«

Korenina svetlobe je Katjin naslednji projekt. Doslej so jo leta gojili v starih vinskih sodih, letos pa so z neke ekološke kmetije v Nemčiji dobili sadike in idejo, da bi jo gojili v izkopanih jarkih, ki so jih napolnili s kremenčevim peskom. V Nemčiji »Yamswurzel« poznajo že dolgo kot energetsko bogato rastlino, ki krepi imunski sistem ter pomaga pri težavah s hormonskim ravnovesjem.

Katja pove, da jo je širša javnost spoznala pred leti, ko je Wellesley Bolt, oče legendarnega sprinterja, v intervjuju za nemški Spiegel na pripombo, da njegovega sina še nikoli niso ujeli na dopingu, dejal, da je najbrž tako hiter zato, ker imajo doma na Jamajki plantažo korenine svetlobe in jo je že od malega.