Tudi v prejšnjem tednu je bilo dogajanje v pakistanskem delu Himalaje zelo pestro. V torek se je na vrh osemtisočaka Broad Peak povzpelo kar 23 gornikov, med njimi tudi himalajska kronistka, Nemka Billie Bierling. Turški gornik Tunç Findic je splezal na Gašerbrum I, svoj trinajsti osemtisočak, od osvojitve vseh štirinajstih ga loči le še Nanga Parbat.

Katalonski alpinist Sergi Mingote je petim preplezanim osemtisočakom v zadnjem letu dni dodal še šestega. V sredo zvečer je stopil na vrh Gašerbruma II. Podobno kot pred dvema tednoma na Nanga Parbatu so tudi tokrat majhne odprave združile moči in si pomagale. Mingoteju so sledili Romun Alex Gavan in Kanadčan Don Bowie (ki je spomladi že splezal na Anapurno), Italijan Marco Confortola, ki naskakuje svoj enajsti osemtisočak, ter naveza Španke Marie Cardell in Rusa Denisa Urubka, ki sta se z vzponom po normalni smeri aklimatizirala za poskus vzpona v prvenstveni smeri na drugi strani gore. O uspehu omenjenih gornikov konec prejšnjega tedna še ni bilo poročil, zagotovo pa je vrh osvojilo osem nepalskih, en kitajski in trije ameriški gorniki, ki z vzponom na Gašerbrum I in II in s smučanjem z vrhov zbirajo denar za poškodovane pripadnike ameriške vojske. Gurka Nirmal Purja, ki želi v eni sami himalajski sezoni osvojiti vseh 14 osemtisočakov, je Gašerbrum II osvojil v četrtek, že tri dni prej pa je stopil na vrh sosednjega Gašerbruma I. Od maja je splezal že devet osemtisočakov, do konca julija ga čakata še Broad Peak in K2.

Parazitirajo na šerpah

Kljub smelim načrtom pa se ni uspelo še nobenemu alpinistu povzpeti na K2, ki je za Everestom drugi najvišji vrh na svetu. Še najbližje sta mu prišla švicarski avanturist Mike Horn in njegov soplezalec Fred Roux. V sredo ob enih zjutraj sta se lotila končnega vzpona na vrh, vendar sta morala zaradi močnih vetrov, snežnih zametov in pomanjkanja kisika z blagimi omrzlinami na obrazu in stopalih sestopiti do baznega tabora.

Ostro vreme je upočasnilo tudi napredovanje drugih odprav. V torek je manjši plaz na višini 8200 metrov zajel pet šerp, ki so napeljevali fiksne vrvi proti vrhu. Rešili so se po 50 metrih drsenja. Naslednji dan sta se sprožila še dva plazova, v katerih sta se poškodovala dva gornika, eden od njiju si je zlomil roko. Snežni zameti so šerpam segali nad glavo, vseeno pa je petim od njih uspelo utreti pot do višine nad 8300 metri.

»Zdi se, da K2 še ni pripravljen,« je dejal šerpa Dawa iz agencije Seven Summit Treks, obenem pa opozoril na ignoranco gornikov iz drugih komercialnih odprav. »Na Abruzzijevem grebenu nam kljub skupnemu dogovoru ne pomaga nobena od drugih agencij in ne vem, zakaj se ta trend stopnjuje iz leta v leto.« V klasični Abruzzijevi smeri je pet komercialnih odprav, v Česnovi smeri (ki se priključi Abruzzijevi nad četrtim višinskim taborom) pa so tri odprave. Tudi tam napeljuje fiksne vrvi le agencija Imagine Nepal, v kateri je direktor šerpa Mingma trpko pripomnil: »Ko se vrnejo domov, se razglašajo za alpiniste, hvalijo se, da niso uporabljali dodatnega kisika in pomoči višinskih nosačev, tukaj pa kot paraziti čakajo v šotorih, ne da bi si upali pomagati pri opremljanju smeri.«

Spodleteli načrt, po katerem naj bi že v četrtek gorniki množično napadli vrh K2, je povzročil nove težave. Vsi, ki so v četrtem višinskem taboru čakali na končni vzpon, so se morali zaradi pomanjkanja kisika vrniti v bazni tabor, tisti, ki vztrajajo pod vrhom, pa naglo porabljajo zaloge dodatnega kisika. Glede na to, da poskuša vrh osvojiti skupaj več kot 100 gornikov, lahko z oženjem časovnega okna za vzpon tudi na K2 pride do takšnih zastojev, kot smo jih maja videli pod vrhom Everesta.

Avstrijski gornik Max Berger, ki se je v začetku meseca povzpel na vrh Broad Peaka, potem pa s 3. višinskega tabora nadaljeval sestop z jadralnim padalom, se je očitno že odrekel poskusu vzpona na K2: v sredo je z višine 8000 metrov z jadralnim padalom poletel do baznega tabora.