V Himalaji se začenja živahna pomladna sezona po koncu bridke zime, ki ni popustila pred prav nobenim od letošnjih poskusov vzponov na osemtisočake (Makalu, Nanga Parbat in K2). Divja gora, z 8611 metri nadmorske višine druga najvišja na svetu, pa ostaja edini osemtisočak, na katerega človek pozimi še ni splezal.

Od božiča do začetka pomladi sta se s K2 ukvarjali španska odprava pod vodstvom Alexa Txikona (v njej so bili še Španec Felix Criado, dva Poljaka in skupina šerp) in sedemčlanska odprava plezalcev iz Rusije, Kazahstana in Kirgizije pod vodstvom Vasilija Pivcova, plezalca s 14 preplezanimi osemtisočaki. To je bil že peti oziroma šesti poskus zimskega vzpona na K2 v zadnjem desetletju. Obe odpravi sta se lotili plezanja po klasični Abruzzijevi smeri (jugovzhodnem grebenu), po katerem je v lanski zimi neuspešno poskušala priti do vrha tudi poljska odprava lednih bojevnikov, med katerimi je igral glavno vlogo odlični rusko-poljski himalajec Denis Urubko.

Štirje člani poljske odprave so vmes odšli na reševanje francoske alpinistke Elisabeth Revol z Nanga Parbata (njenemu soplezalcu, poljskemu alpinistu Tomeku Mackiewiczu, na žalost niso mogli več pomagati), poskus vzpona pa je zaznamovala tudi izključitev Urubka, ki je brez dovoljenja vodje odprave poskusil priti do vrha gore in moral zaradi prezahtevnih vremenskih razmer odnehati na višini 7600 metrov.

Žal je tudi letos prišlo do dramatičnega zapleta. Konec februarja sta na osemtisočaku Nanga Parbat izginila italijanski alpinist Daniele Nardi in britanski alpinist Tom Ballard, iskalni akciji sta se pridružila Txikon in Criado, ki so ju s helikopterjem pripeljali izpod K2 in po nekajdnevnem neuspešnem iskanju je Txikon s teleskopom iz baznega tabora opazil trupli nesrečnikov v nedostopnem delu gore na višini približno 5900 metrov.

Medtem se je rusko-kazaško-kirgiška odprava lotila še zadnjega poskusa vzpona na vrh K2. Dosegli so višino 7400 metrov in tam čakali na primerno vremensko okno za končni vzpon. A ga niso dočakali in po več kot dveh mesecih na gori so se izčrpani od skrajnih vremenskih razmer dva tedna pred koledarskim začetkom pomladi odločili, da prenehajo poskus vzpona.

Za božič pridejo spet Poljaki

Alex Txikon se je z reševalne akcije na Nanga Parbatu vrnil pod K2 in se slab teden pred pomladjo skupaj s šerpama Pasangom in Cheppalom lotil še zadnjega poskusa vzpona. Uspeli so splezati do višine 7050 metrov, tam pa jih je ustavil močan veter. V idealnih razmerah bi za vzpon na vrh potrebovali še vsaj dva dneva, zato so se 17. marca tudi odločili, da vzpon končajo in se, kot je dejal Txikon, »vsi srečni, da so skupaj«, vrnejo v bazni tabor.

Tako je ostal zimski vzpon na K2 tudi po petem oziroma šestem resnem poskusu v zadnjem desetletju nerešen problem. V resnici nobena od dosedanjih odprav na K2 ni prišla niti do višine, s katere bi lahko resno poskusila končni vzpon na vrh. Glavni razlog za to je vreme, ki pozimi spremeni K2 v neobvladljivo okolje orkanskih vetrov in strupenega mraza, ledenih strmin, skalnih podorov in snežnih plazov.

Trije od šestih poskusov zimskega vzpona na K2 v zadnjem desetletju pripadajo poljskim lednim bojevnikom. Kot je napovedal Piotr Tomala, novi vodja poljskega himalajskega zimskega programa, se bodo četrtega poskusa lotili prihodnjo zimo, verjetno z manjšo ekipo, ni pa še znano, ali bo vanjo povabljen uporniški Urubko, ali mogoče tudi Italijan Simone Moro, alpinist z največ uspešnimi zimskimi vzponi v Himalaji. Urubko je napovedal, da se bo zimskega vzpona na K2 lotil enkrat v prihodnjih štirih letih, Txikon pa ponovnega poskusa še ni napovedal. V vsakem primeru bo, tako kot je dejal ob odločitvi, da se s šerpama vrne v bazni tabor, »gora ostala tam« – kot najprestižnejši še neuresničeni cilj zimskega himalajskega gorništva.