Prva 200-kilometrska pirenejska etapa čez daljše vzpone je bila za kolesarje z vrha rumene razvrstitve zatišje pred viharjem, nalašč za borbene ubežnike. V prvi uri je bila prava vojna, z večjimi hitrostmi kot v zaključku. Matej Mohorič je nekajkrat poskusil, a se je potem štirideseterica odpeljala brez njega. »Seveda bi bil vesel, če bi bil zraven, a smo imeli v igri že tri druge kolesarje, tako da ni bilo prostora še zame. Mislim, da bo še kakšna etapa, kjer bo pobeg šel do konca,« je v upanju razlagal Matej Mohorič. Izkupiček Bahrain-Meride je bilo 12. mesto Dylana Teunsa. Izmed trojice, ki je skupaj pripeljala v Bagneres de Bigorre, je bil najhitrejši Britanec Simon Yates.

»Vso energijo sem prihranil za gore in prvo priložnost karseda izkoristil,« je zmagoviti zadetek veselil Simona Yatesa. Pred italijanskim Girom se je razglasil za prvega favorita, vendar nikoli ni ogrozil Primoža Rogliča. Na Touru je pomočnik brata dvojčka Adama. »Nisem bil prepričan, da bom v sprintu premagal Mühlbergerja in Bilbaa, vendar mi je športni direktor dal modra navodila, naj bom pozoren na zadnji ovinek,« je razlagal Yates. Ekipi Mitchelton Scott je privozil že tretjo zmago (Impey, Trentin). Ni skrival navdušenja, da mu je uspelo zmagati na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, že tretjemu s tem podvigom letos (Viviani, Ewan) in kot točno stotemu kolesarju v zgodovini. Generali v rumeni razvrstitvi so bili kot izletniki, devet minut zadaj. Ekipa Ineos je tudi tokrat vizualno jasno pokazala, da gospodari karavani. Jutri bo na sporedu vožnja na čas v Pau (27 km), ki bo za mnoge ura resnice, tudi Thomasa in Bernala. Potem sledita še dve zahtevni etapi s ciljem na legendarni Tourmalet (2115 m) in Prat d'Albis, Vršiču podoben vzpon, na katerem bodo razlike šteli v minutah.

Ekipa Bahrain-Meride se lahko pohvali kot zgolj ena od šestih ekip z etapno zmago, veliko je stavila na jutrišnji dan. »Še razmišljam, ali bom odpeljal kronometer na polno ali ne,« je v dvomih Mohorič, medtem ko je Tratnik, bivši prvak v tej disciplini, odločen. Posebna zgodba je Rohan Dennis, ki bi bil kot aktualni svetovni prvak v kronometru prvi favorit. Bil, če ne bi danes nenadejano na okrepčevalni postaji po 110 kilometrih jezen stopil s kolesa. Njegov nenadejan odstop je bil ena od vročih tem dneva, ki je sprožila tudi mnoga ugibanja, tudi s temačnim ozadjem. Ekipa Bahrain-Merida na družbenih omrežjih kot najhitrejšem medijskem kanalu razloga ni zmogla pojasniti. »Tudi mi smo zmedeni,« je pojasnjeval Gorazd Štangelj. »Razočarani smo, veliko smo pričakovali in ga prosili, naj hrani moči. Mimo okrepčevalne postaje smo že peljali in se nismo mogli obrniti, da bi se pogovorili. O vzrokih ni želel govoriti, samo to, da želi z dirke,« je razlagal Štangelj. Po zanesljivih virih naj bi šlo za povsem človeški dejavnik. Dennis velja za bolj nenavadnega fanta, nagle jeze in verjetno ga je, kot so ugibali, morala razjeziti kakšna podrobnost, morda v zvezi s kolesom ali opremo, še posebej za zanj zelo občutljivo disciplino. Novi favorit je Wout Van Aert in Tratnik za deseterico.